PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

10889.jpeg
Foto: Publicitātes foto / "Euroskills2016" Latvijas komanda
12 Latvijas jaunieši devušies uz Gēteborgu Zviedrijā, lai piedalītos Eiropas jauno profesionāļu meistarības konkursā EuroSkills 2016.

Lielākajā un prestižākajā Eiropas jauno profesionāļu meistarības konkursā sacentīsies 450 dalībnieki 35 profesijās, un konkursa norisi vēros teju 40 000 vispārējo un profesionālo skolu audzēkņi un citi interesenti.

“Piedalīšanās Eiropas mēroga konkursā EuroSkills jauniešiem sniedz iespēju ne tikai gūt personīgus panākumus, bet arī prezentēt savas valsts profesionālās izglītības līmeni, salīdzināt savas profesionālās spējas daudzvalstu mērogā, demonstrēt izcilību un vairot profesionālās izglītības pievilcību. Arī šogad Latvijas komanda gatavošanās periodā ir uzrādījusi ļoti labus rezultātus un gaidām brīdi, kad mūsu jaunieši varēs demonstrēt savu profesionalitāti starptautiskā līmenī,” stāsta Dita Traidās, Latvijas komandas vadītāja, WorldSkills Europe valdes pārstāve un VIAA direktore.

EuroSkills konkurss norisināsies no 1. līdz 3. decembrim, bet 30. novembrī visu 35 valstu jaunie profesionāļi, eksperti un delegāciju pārstāvji piedalījās grandiozajā atklāšanas ceremonijā. Savukārt svinīgā apbalvošanas ceremonija, kurā paziņos Eiropas labākos katrā profesijā, notiks 4. decembrī.

Konkursu organizē, lai popularizētu izcilību un celtu profesionālās izglītības prestižu visā pasaulē. Paralēli konkursa norisei notiek dažādi pasākumi, piemēram, paraugdemonstrācijas, kurās apmeklētājiem būs iespēja iejusties dažādās profesijās, izglītības līderu forums, kurā diskutēs par prasmēm nākotnē, kā arī konference par rūpniecības nozarei nepieciešamajām profesijām un citi pasākumi, informē VIAA  pārstāve Kristīne Keiča. 

Sīvā konkurencē starp teju 35 valstu labākajiem cīnīsies 12 jaunie talanti no Latvijas:

  • ž grafiskā dizainere Anete Aizbalte, Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola”;
  • ž informācijas un komunikācijas tehnoloģijas speciālisti Andrejs Anaņevičs, Liepājas Valsts tehnikums, un Guntis Graudiņš, Priekuļu tehnikums;
  • ž apģērbu modelētājas un izgatavotājas Ieva Blūma, Rīgas Stila un modes profesionālā vidusskola, un Kate Stroža, Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola”;
  • ž elektriķis Andis Lācis, Rīgas Valsts tehnikums;
  • ž lauksaimniecības tehnikas mehāniķis Krišjānis Jurāns, Priekuļu tehnikums;
  • ž mēbeļu galdnieks Reinis Gusts, Cēsu Profesionālā vidusskola;
  • ž pavāre Kristiāna Šteinfelde, Kandavas Valsts lauksaimniecības tehnikums;
  • ž skatlogu noformētāja Linda Vilka, Liepājas Dizaina un modes vidusskola;
  • ž viesmīlis Anrijs Eglītis, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums;
  • ž web lapu izstrādātājs Igors Novickis, Rīgas Tehniskā koledža.

Konkurss EuroSkills notiek katru otro gadu, mijoties ar pasaules līmeņa konkursu WorldSkills. Iespēja startēt kādā no šiem konkursiem jauniešiem ir tikai reizi dzīvē. Starptautiskajos konkursos Latvija ir pārstāvēta sešas reizes un katru gadu ir labi panākumi, piemēram, iepriekšējā konkursā EuroSkills iegūtas divas zelta un četras izcilības medaļas, bet 2015. gada konkursā WorldSkills – četras izcilības medaļas. 

Jauno profesionāļu gatavošanos un dalību konkursā EuroSkills 2016 līdzfinansē Eiropas Sociālā fonda projekts „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”.

Latvijas nacionālās komandas sacensību gaitai varēs sekot līdzi SkillsLatvia Facebook profilā un VIAA mājaslapas sadaļā EuroSkills 2016.