PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

60956410_2220974021289152_2131868843423825920_o.jpg
Foto: LVM dabas parks Tērvete
Valsts mežu apsaimniekotajā "Latvijas valsts meži" (LVM) dabas parkā Tērvetē rīt, 25.maijā, norisināsies Baltijā lielākais meža izziņas pasākums "Latvijas Meža dienas", aģentūru LETA informēja LVM sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Pētersone.

Pasākums noritēs dabas parka jaunākajā daļā “Kurbada zemē.” Tā laikā no plkst.10 līdz 17 visu vecumu bērni un pieaugušie varēs iepazīt vairāk nekā 80 meža izziņas pieturas - meža tapšanu no sēkliņas līdz gatavai koka mājai, kā arī piedalīties izglītojošās aktivitātēs. Uz skatuves uzstāsies arī mūziķi un notiks konkursu uzvarētāju apbalvošana.

Pasākumā vienkopus pulcēsies arī dažādas ar mežu un dabu saistītas organizācijas. Klātesošie iepazīs ne tikai meža audzēšanas ciklu ar meža tehniku darbībā, bet arī mācību un karjeras iespējas meža nozarē.

Tāpat pasākuma divās dienās uzņēmēji iepazīstinās ar koka izstrādājumu priekšrocībām un plašajām izmantošanas iespējām, demonstrējot no koka radītus un funkcionālus priekšmetus - koka velosipēdus, dārza mēbeles, grīdas, durvis un pat koka mājas.

Nozares profesionāļi informēs par prasmīgu meža īpašumu apsaimniekošanu, ugunsapsardzību un medību saimniecību. Praktisko darbu nianses varēs atklāt, vērojot zemes urbšanas, zaru šķeldošanas, malkas sagatavošanas, koku gāšanas, atzarošanas, sagarumošanas un citus paraugdemonstrējumus. Pasākuma laikā darbosies arī meža stādīšanas mašīna, kas šajā pavasarī Latvijas mežkopības praksē izmēģināta pirmo reizi.

Meža izglītības stendos varēs gūt priekšstatu par izglītības iespējām un mācību gaitu, kā arī "iemēģināt roku" nākotnes profesijas darbos - piemēram, zāģēt apaļkokus, atklāt modernāko motorzāģu pasauli, iejusties meža tehnikas - harvestera un forvardera - operatora amatā.

"Mums ir svarīgi veidot izpratni, ka meža izglītība un studiju programmas ir tās, kas kopj, atbild un veido Latvijas zaļā zelta vērtību, kā arī iekaro pasaules tirgus ar Latvijā ražotiem koksnes produktiem. "Latvijas Meža dienas" ir vieta, kur veidot dialogu ar sabiedrību par meža nozari, gāzt iesakņojušos mītus un stereotipus. Šis pasākums ir viens no instrumentiem, kur meža nozare vienoti darbojas sabiedrības izglītošanā," par dalību pirmajās "Latvijas Meža dienās" aģentūrai LETA stāsta Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes Kokapstrādes katedras vadītāja Sigita Liše.

Jau ziņots, ka "Latvijas Meža dienas" ir tradīcijām bagāts pasākumu cikls, kas tiek rīkots ar mērķi veicināt sabiedrības izpratni par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu. 2018. gadā "Latvijas Meža dienas" LVM dabas parkā Tērvetē notika pirmo reizi un tajās piedalījās kopumā ap 12 000 cilvēku.