PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

7454.jpeg
Foto: akz / 123RF
Piecu Siguldas un Allažu skolēnu izveidotā izklaide pusotra gada laikā pārtapusi par galda spēli Wash Dash, kas guvusi starptautisku interesi un atzinību.

Spēles prototipu Latvijas uzņēmums Brain Games gada nogalē prezentēja pasaules lielākajā galda spēļu izstādē Vācijā, Esenē, kur tas ieguva starptautisku atzinību, ziņu aģentūrai LETA pavēstīja Brain Games īpašnieks Egils Grasmanis.

Spēles tirdzniecība Baltijas valstīs tiks sākta 15.decembrī, un drīzumā tā nonāks pie Vācijas un Ungārijas spēļu cienītājiem. Lielu interesi par spēli izrādījuši arī Japānas un Honkongas spēļu izplatītāji.

Spēli Wash Dash radījuši pieci Latvijas skolēni - Amanda Gruzdiņa, Intars Ivanovs, Dinija Diāna Miezīte, Kristiāna Strazdiņa un Elena Tavare. Viņi 2013.gadā satikās Cēsīs, Iespējamās misijas vasaras skolas nometnē. Tur viņi nonāca Raivja Kalniņa vadītajā Spēļu klubā, kur paralēli teorijas apguvei nodarbojās ar gatava produkta - galda un pāra spēļu - prototipu radīšanu. Ideja, ka tā varētu būt spēle ar drēbju izkarināšanu, radās I. Ivanovam, un citiem viņa doma iepatikās.

Idejas izstrādes procesā tika iesaistīta firma Brain Games, kura vienu no jauniešu idejām, tagad zināmu kā Wash Dash, novērtēja pozitīvi un ar jauniešiem noslēdza līgumu par idejas tālāko attīstību. "Ir liels prieks un gandarījums redzēt, kā jauniešu ticība saviem spēkiem ir augusi līdz ar spēles attīstīšanu un izveidi. Pašā sākumā jauniešiem nebija lielas pārliecības, ka izveidotā ideja varētu nonākt tirgū. Taču, kopīgi pie tās strādājot un to attīstot tālāk, spēle ir ne tikai ieraudzīja gaismu, bet arī radīja starptautisku rezonansi. Par katru pārdoto spēli jaunieši saņems autoratlīdzību," stāsta E. Grasmanis un R. Kalniņš.

Vēl pirms nonākšanas tirdzniecības tīklos spēli var izmēģināt galda spēļu bodē Brain Games, kas plašāk pazīstama kā Ludo, Rīgā, arī uzņēmuma spēļu bodēs Tallinā, Viļņā un Tartu.