PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas skolēni starptautiskajās komandu matemātikas sacensībās Islandē izcīna 4. vietu!
Latvijas skolēni starptautiskajās komandu matemātikas sacensībās Islandē izcīna 4. vietu!
Foto: Valsts izglītības satura centrs
No 11. līdz 15. novembrim Islandes galvaspilsētā Reikjavīkā norisinājās starptautiskās komandu matemātikas sacensības “Baltijas ceļš 2021”, kur Latviju šogad pārstāvēja piecu talantīgu skolēnu komanda. Kopā 12 dalībvalstu konkurencē Latvijas komanda sacensībās izcīnīja godpilno 4. vietu!

Latvijas delegāciju starptautiskajās komandu matemātikas sacensībās “Baltic Way 2021” šogad veidoja RTU inženierzinātņu vidusskolas skolnieks Petr Gabuniia, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēni Matīss Kristiņš, Milana Komisarova un Kims Georgs Pavlovs, kā arī Salaspils 1. vidusskolas skolnieks Artis Vijups. Latvijas skolēnus sacensībām gatavoja RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes students Ilmārs Štolcers, A. Liepas Neklātienes matemātikas skolas zinātniskais līdzstrādnieks Māris Valdats un skolas pasniedzējs Filips Jeļisejevs.

“Mēs esam gandarīti par gūtajiem rezultātiem, jo tie ir augsti salīdzinājumā ar pagājušajiem gadiem. Vislielākais prieks bija tas, ka mēs pēc kopējiem komandas treniņiem esam būtiski uzlabojuši savas spējas matemātikā. Braucot uz Islandi, mums izdevās izveidot komandas garu, kas veicināja sadarbošanos olimpiādes laikā,” par dalību stāsta Latvijas komandas dalībnieks Matīss Kristiņš.

“Ir prieks par gūto rezultātu, jo izdevās pārspēt arī dažas matemātikas “lielvalstis”, piemēram, Poliju. Jāatzīmē, ka tas ir ļoti jauki, ka Baltijas valstis, Igaunija, Lietuva, Latvija, ierindojās starp piecām labākajām valstīm pēc olimpiādes rezultātiem. Dalība bija arī kolosāla iespēja izbaudīt Islandes dabas krāšņumu un Reikjavīkas Ziemassvētku noskaņojumu,” par sacensībām stāsta Latvijas komandas dalībnieks Kims Georgs Pavlovs.

Matemātikas sacensībās šogad piedalījās 60 skolēni no 12 valstīm - Krievijas, Igaunijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Dānijas, Norvēģijas, Somijas, Zviedrijas, Islandes un Īrijas. Skolēnu komandām sacensību dienā dotas 4,5 stundas, lai kopējiem spēkiem rastu risinājumu 20 matemātikas uzdevumiem par tādām tēmām kā algebra, kombinatorika, ģeometrija un skaitļu teorija.

“Sacensību “Baltijas ceļš” galvenā atšķirība no citām matemātikas olimpiādēm ir tāda, ka tā ir komandu olimpiāde – skolēni uzdevumus risina kopīgi. Tajā svarīga ir ne tikai individuālā meistarība, bet arī spēja sadarboties. Bieži vien komandu darbs palīdz meistarīgāk atrisināt to, kas vienam pašam nav pa spēkam. Šogad Latvijas komanda sacensībās parādīja prasmi sadarboties komandā un kopumā ar gūto rezultātu esmu ļoti apmierināts,” tā Latvijas delegācijas vadītājs Māris Valdats.

Pirmās trīs vietas matemātikas sacensībās šogad ieguva komandas no Krievijas, Igaunijas un Vācijas. Iecerēts, ka 2022. gadā “Baltijas ceļš” norisināsies Norvēģijā.

Latvijas skolēnu dalība olimpiādē īstenota Eiropas Sociālā fonda projekta “Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai” ietvaros, projekta numurs 8.3.2.1/16/I/002.