PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

8812.jpeg
Foto: Publicitātes foto. Attēlā no kreisās puses: Vjačeslavs Kaščejevs, Helvijs Sebris, Reinis Irmejs, Rūdolfs Treilis, Valdis Mizers un Sandris Lācis.
No 5. līdz 12. jūlijam Indijas lielpilsētā Mumbajā norisinājās 46. starptautiskā fizikas olimpiāde, kurā par godalgām cīnījās 382 skolēni no 82 valstīm. 

Latviju pārstāvēja Rūdolfs Treilis, Helvijs Sebris, Reinis Irmejs (visi trīs no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas), Daniels Krimans no Aglonas vidusskolas un Valdis Mizers no Daugavpils 13. vidusskolas. Kā mentori un starptautiskās žūrijas pārstāvji skolēniem līdz brauca Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes asociētie profesori Sandris Lācis un Vjačeslavs Kaščejevs.

Salīdzinot ar sportu, Pasaules fizikas olimpiāde ir daudzcīņa. Uzdevumu risināšana notiek divas dienas, piecu stundu garās kārtās – eksperimentālajā un teorētiskajā. Sekmīgs starts starptautiskajā olimpiādē no jaunajiem fiziķiem prasa daudz: spējas ātri orientēties nestandarta situācijās, nekļūdīgi ietērpt fizikālo intuīciju precīzās matemātiskās formās. Tikpat precīzi un ātri jāspēj veikt matemātiskos pārveidojumus un skaitliskos aprēķinus, lai katra uzdevuma apakšpunktu novestu līdz pārbaudāmam rezultātam.  Eksperimentālā kārta papildus testē roku un prāta kustību precizitāti un saskaņotību, pacietību un prasmi no mērījumu rezultātiem “izvilkt” komplicēto fizikālo parādību galvenos raksturlielumus. Šogad teorijas kārtas tēmas skāra visu fizikas spektru no klasiskām sadursmēm līdz neitrīno oscilācijām, no kvantu mehānikas pamatprincipiem līdz kodolreaktoru dizainam. Eksperimentos bija jāatšifrē un precīzi jānomēra dubultspirāles radītā difrakcijas aina, kā arī jāizpēta kapilāro viļņu īpašības, izmantojot lāzeru interferenci, informē LU  Preses centrs.

Mērošanās spēkiem pasaules labāko starpā, tikšanās ar fizikas iedvesmotiem vienaudžiem  no visas pasaules, kā arī indiešu sarūpētā daudzveidīgā ekskursiju un kultūras programma uz daudziem gadiem paliks atmiņā visiem olimpiādes dalībniekiem. Taču olimpiāde ir arī sacensības. Pēc skolēnu darbu rūpīgas labošanas, mentoriem un organizētājiem izdiskutējot atzīmju atšķirības, tika noteikti olimpiādes rezultāti. Kopvērtējumā Rūdolfs Treilis un Daniels Krimans ir izcīnījuši bronzas godalgas. Viena medaļa savu īpašnieku gaidīs Latvijā, jo vēl pirms krāšņās noslēguma ceremonijas Daniels bija devies tālāk uz Starptautisko bioloģijas olimpiādi, kas no 12. līdz 19. jūlijā norisinās Dānijā.