PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

8824.jpeg
Foto: pressmaster / 123RF
Latvijas skolēniem šogad dalība starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs izrādījusies veiksmīga. 

Filozofijā un fizikā gūtas bronzas godalgas, matemātikā – atzinības, bet līdz šim vislabāk veicies bioloģijā, kur saņemtas gan bronzas, gan sudraba medaļas.

Filozofijas olimpiāde maijā Igaunijā, Tartu, atklāja šā gada sesiju, un tajā no Latvijas piedalījās divi Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēni – Dārta Paula Šveisberga un Tomass Andersons, kuri Latvijas mēroga sacensībās bija ieguvuši pirmās vietas. 200 dalībnieku (no 39 valstīm) konkurencē Dārtai izdevās iegūt bronzas godalgu. Skolēniem bija jāraksta eseja angļu, vācu, spāņu vai franču valodā par vienu no četriem tematiem, piemēram, jāizvērtē argumenti par un pret diviem atšķirīgiem viedokļiem – «ķermenis ir dvēseles cietums» un «dvēsele ir ķermeņa cietums».

Arī fizikas olimpiādē Indijā, Mumbajā, Latvijas komandai piecu cilvēku sastāvā (Rūdolfs Treilis, Helvijs Sebris, Reinis Irmejs no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, Daniels Krimans no Aglonas vidusskolas un Valdis Mizers no Daugavpils 13. vidusskolas) tika bronza, ko savējiem izcīnīja R. Treilis un D. Krimans.

Rezultāti zināmi arī matemātiķiem. Taizemē, Čhīanmai, šogad spēkiem mērojās apmēram 600 eksakto zinātņu speciālistu. Latvijas komandai (Artūrs Banga, Jēkabs Mežinskis, Aleksejs Popovs no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, Annija Varkale no Bauskas Valsts ģimnāzijas, Aleksejs Zajakins no Rīgas 89. vidusskolas, Deniss Dunaveckis no Daugavpils 10. vidusskolas) izdevās saņemt trīs atzinības rakstus, kas tai ļāva saglabāt iepriekšējās pozīcijas – «kaut kur otrajā pusē», pastāstīja viens no komandas vadītājiem Juris Škuškovniks. Reitings varējis būt labāks, ja nebūtu psiholoģiski nolūzis viens no dalībniekiem, kurš iepriekšējā olimpiādē bija labi startējis. Tajā pašā laikā komandas jaunais Artūrs Banga no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, kurš, šķiet, izcilnieku pulciņā nonācis nejauši, parādījis sevi necerēti labi, raksta laikraksts Neatkarīgā Rīga Avīze Latvijai.

Tikko izskanējusi arī olimpiāde bioloģijā, kura notika Dānijā, Orhūsā, un tajā Latvijai ir jo īpaši labi veicies – iegūtas divas bronzas un divas sudraba godalgas, un tas pēdējo gadu laikā ir labākais sniegums, prieku par panākumiem neslēpa komandas mentors Jānis Liepiņš, kurš jau trešo gadu skolo jaunos biologus. Šoreiz pasākums bijis ļoti eiropeisks, jo uzsvars likts uz domāšanu un izpratni, nevis atcerēšanos.