PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

12007.jpeg
Foto: httpwww.123rf.comprofile_hxdbzxy'hxdbzxy 123RF Stock Photoa
48.starptautiskā fizikas olimpiādē Latvijas skolēni izcīnījuši vienu sudraba un divas bronzas medaļas.

Tā informēja projekta "Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai" vadītāja Liene Voroņenko.

Starptautiskā fizikas olimpiāde notika Indonēzijā, un tajā piedalījās 400 skolēnu no 86 valstīm. Latviju starptautiskajā konkursā pārstāvēja piecu skolēnu un divu mentoru komanda.

Skolēni sacentās "fizikas daudzcīņā", krājot punktus par daudzveidīgu teorētisku un eksperimentālu uzdevumu atrisināšanu.

Kopvērtējumā Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas absolvents Reinis Irmejs, kurš šāda mēroga fizikas olimpiādē piedalījās jau trešo reizi, ieguva sudraba godalgu, savukārt bronzas medaļas ieguva Ingvars Vitenburgs no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas un Aleksejs Jeļisejevs, kurš šovasar absolvējis Puškina liceju.

Uzdevumu tematika bija ļoti plaša - gan modernā teorija par tumšo matēriju un kosmisko inflāciju, gan Indonēzijai ļoti aktuālie zemestrīču detektori, cunami viļņu un vulkānu izvirdumu teorija. Eksperimentālajā kārtā skolēni pētīja magnētisko levitāciju un izmantoja lāzerstarus, lai precīzi mērītu šķīdumu īpašības, informē aģentūra LETA.