PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

10385.jpeg
Foto: Valsts Izglītības satura centrs. Attēlā: no kreisās - Uldis Klepers, Rodijs Ronis, Rihards Borskis, Anrijs Kristiāns Ābele un Gatis Kampernovs.
Pasaules ģeogrāfijas olimpiādi šogad uzņēma Ķīnas Tautas Republikas galvaspilsēta Pekina no 16. līdz 22.augustam. 

Latvijas izlasē, salīdzinot ar pagājušo gadu, ierindā tikai viens dalībnieks, kurš piedalījās arī pagājušā gada olimpiādē, pārējiem šī bija debija tik nozīmīgās sacensībās. Izlasi pārstāvēja Anrijs Kristiāns Ābele (Rīgas Valsts 1.ģimnāzija), Rodijs Ronis (Āgenskalna Valsts ģimnāzija), Rihards Borskis (Jēkabpils 3. vidusskola), bet veselības problēmu dēļ, diemžēl, pēdējā brīdī mājās nācās palikt Iļjam Belovolovam (Rīgas 92. vidusskola). Komandu pavadīja Jauno ģeogrāfu skolas vadītāji Uldis Klepers un Gatis Kampernovs, informē Valsts Izglītības satura centrs.

Baltijas olimpiāde, kas šogad jūnijā norisinājās Daugavpilī, kalpoja par labu treniņu visām tajā piedalījušām izlasēm (Igaunija, Latvija, Lietuva, Krievija un Polija), pirms olimpiādes izlases dalībniekiem ieguldot arī krietnu laiku individuālajā sagatavošanās procesā. Pasaules olimpiādes uzdevumi sastāvēja no problēmjautājumiem par dažādām tēmām, piemēram, vulkānu izvirdumiem un demogrāfiju Indijas reģionos, lauka darbiem, kuros dalībnieki Pekinā projektēja dzīvojamo namu kvartālu un divlīmeņu krustojumus ap to, kā arī testa uzdevumiem. Izlases startu Pekinā finansiāli atbalstīja Valsts Izglītības satura centrs, kā arī Jēkabpils pašvaldība.

Starp olimpiādes uzdevumiem organizatori dalībniekus iepazīstināja ar slaveno Aizliegto pilsētu, imperatoru Vasaras pili, turklāt viskarstākajā dienā bija iespēja doties pārgājienā, pieveicot Ķīnas lielā mūra posmu.

Olimpiādes apbalvošana norisinājās Olimpiskajā parkā, blakus 2008.gada Vasaras olimpisko spēļu stadioniem.

Pēdējo četru gadu laikā Latvijas skolēni no pasaules ģeogrāfijas olimpiādēm bija pārveduši trīs zelta medaļa.  Šoreiz paaudžu maiņa un Āzijas ģeogrāfu pārākums liedza pārvest medaļas, bez tām paliekot pirmo reizi 15 gadu laikā. Tomēr iegūtā pieredze noderēs nākamgad notiekošajās sacensībās Belgradā (Serbijā). Šīs olimpiādes zelta medaļas aizceļoja uz Singapūru, Taizemi, Taivānu, Honkongu, Austrāliju, ASV, Krieviju un Rumāniju.