PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

11135.jpeg
Foto: Publicitātes foto.
4.februārī Ērgļos ar vērienu noslēdzās Latvijas Skolu ziemas olimpiskais festivāls, kas pulcēja 1076 skolēnus no 128 skolām. 

Latvijas skolu jauniešu cīnījās par godalgām astoņos ziemas sporta veidos. Medaļu kopvērtējumā šogad triumfēja Rīgas Franču licejs, Madonas Valsts ģimnāzija, Rīgas Valsts 2. ģimnāzija un Siguldas Valsts ģimnāzija.

Festivāla ietvaros divas dienas Ērgļos un Viešūra kalnā notika sacensības astoņos sporta veidos - distanču slēpošanā, kalnu slēpošanā, biatlonā, snovbordā, slidošanā, kamaniņu un ziemas orientēšanās sportā, hokejā, kā arī stafetē. Distanču slēpošana, kas iepriekšējos gados ir piesaistījusi vislielāko dalībnieku skaitu, arī šogad saglabāja populārākā sporta veida statusu. Liels dalībnieku skaits šogad piedalījās ziemas orientēšanās sacensībās un lielajā skolu stafetē, kas programmā bija iekļautas pirmo reizi festivāla vēsturē, informē Līga Vanaga, Latvijas Sporta federāciju padomes sabiedrisko attiecību speciāliste.

Distanču slēpošanā, kas festivālā piesaistīja tuvu trīssimts dalībniekiem, medaļas tika sadalītas astoņās grupās. Rīgas Angļu ģimnāzija, Rīgas Valsts 1. ģimnāzija un Rīgas Valsts 2. ģimnāzija distanču slēpošanā kopumā izcīnīja septiņas medaļas. Kopumā pa trim medaļām izcīnīja Madonas Valsts ģimnāzijas un Madonas pilsētas 1. vidusskolas, kā arī Draudzīgā aicinājuma Cēsu ģimnāzijas un Cēsu pilsētas vidusskolas sportisti. Skolu medaļu kopvērtējumā distanču slēpošanā pilns medaļu komplekts tika Rīgas Angļu ģimnāzijai.

Kalnu slēpošanā skolu jaunieši sacentās sešās grupās. Arī šajā sporta veidā visvairāk godalgas izcīnīja rīdzinieki - Rīgas Franču liceja, Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas, Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas, Rīgas Teikas vidusskolas, Rīgas Angļu ģimnāzijas un Rīgas Valda Zālīša sākumskolas sportisti, kuri trijniekā iekļuva astoņas reizes. Savukārt, Siguldas skolas tika pie piecām medaļām. Skolu medaļu kopvērtējumā kalnu slēpošanā trīs medaļas - Siguldas pilsētas vidusskolai.

Par medaļām biatlonā astoņās grupās izveidojās sīva cīņa starp Madonas, Daugavpils un Alūksnes skolām. Veselas deviņas godalgas kopumā izcīnīja Madonas Valsts ģimnāzijas un Madonas pilsētas 1. vidusskolas sportisti. Daugavpilieši trijniekā iekļuva astoņas reizes, alūksnieši - četras. Skolu medaļu kopvērtējumā biatlonā absolūtā vadībā bija Madonas pilsētas 1. vidusskola, kas godam izcīnīja astoņas medaļas, no kurām - viena - zelta, četras - sudraba un trīs - bronzas.

Lai saņemtu izcīnītās medaļas snovbordā, uz goda pjedestāla šogad visvairāk kāpa Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas skolēni. Kopumā rīdzinieki nopelnīja deviņas medaļas – četras – zelta, četras – sudraba un vienu – bronzas. Rīgu snovborda sacensībās pārstāvēja Rīgas Franču licejs, Rīgas Valdorfskola, Rīgas Valsts vācu ģimnāzija, Rīgas 22. vidusskola, Rīgas Teikas vidusskola, Rīgas Centra humanitārā vidusskola, Rīgas Valsts 3. ģimnāzija un Rīgas Valsts 1. ģimnāzija.

222 m slidojumā nepārspēta palika Jelgavas 4. vidusskola, izcīnot vienu zelta, vienu sudraba un vienu bronzas medaļu. Kopumā šajā sporta veidā astoņas medaļas izcīnīja rīdzinieki – Rīgas Franču liceja, Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas, Rīgas Valdorfskolas, Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, Rīgas Imantas vidusskolas un Rīgas 6. vidusskolas sportisti.

Skolu kopvērtējumā 111 m slidojumā visvairāk medaļas ieguva Ventspils 4. vidusskolas sportisti, izcīnot vienu zelta un divas bronzas medaļas. Kopumā sešas medaļas izcīnīja rīdzinieki - Rīgas Franču licejs, Rīgas Valsts 2. ģimnāzija, Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskola un Āgenskalna Valsts ģimnāzija sportisti, bet četras medaļas sadalīja Ventspils 2. vidusskolas un Ventspils 4. vidusskolas sportisti.

Kamaniņu sportā, kurā skolu komandas sacentās trīs vecuma grupās, medaļas visvairāk izdevās savākt rīdziniekiem - Rīgas Franču licejam, Rīgas Angļu ģimnāzijai un Rīgas 93. vidusskolai. Rīdzinieku kontā - viena zelta un divas bronzas medaļas. Pa vienai zelta medaļai šajā kategorijā nopelnīja Rīgas Franču liceja, Rugāju novada vidusskolas un Jelgavas 4. vidusskolas komandas.

Ziemas orientēšanās sportā astoņās grupās nepārspēta palika Valmieras Viestura vidusskola, kas izcīnīja divas zelta un trīs sudraba medaļas. Skolu kopvērtējumā visvairāk medaļas ieguva Valmieras un Rīgas skolas, trijniekā iekļūstot sešas un trīs reizes.

Otrajā festivāla dienā skolu komandas cīnījās par godalgām hokejā un lielajā skolu stafetē. Hokejā sīvā cīņā triumfēja Rīgas Sergeja Žoltoka vidusskola, bet sudraba un bronzas medaļas saņēma attiecīgi Rīga Valsts 3. ģimnāzijas un Tukuma Raiņa ģimnāzijas hokeja komandas. Lielajā skolu stafetē vadībā izvirzījās un zeltu izcīnīja Madonas Valsts ģimnāzija. Ērgļu vidusskolas un Rīgas Franču liceja komandas saņēma attiecīgi sudraba un bronzas medaļas.

Skolu medaļu kopvērtējumā Rīgas Franču licejs ir ieguvis pirmo vietu, izcīnot 3 zelta, 1 sudraba un 4 bronzas medaļas. Otrajā vietā ierindojas Madonas Valsts ģimnāzija ar iegūtām 3 zelta, 1 sudraba un 1 bronzas medaļām. Rīgas Valsts 2. ģimnāzija un Siguldas Valsts ģimnāzija ieguvušas vienādu skaitu medaļu - 2 zeltas, 3 sudraba un 1 bronzas, ierindojoties dalītā 3. vietā.

"Sportisti, kas festivālā sasniedza augstus rezultātus, tiks īpaši godināti Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas 101 gada jubilejas svinībās. Jāatzīst, ka šogad diemžēl nepieteicām skolēnus hokeja un stafetes sacensībām, tādēļ nākošgad aktīvāk informēsim un motivēsim skolēnus piedalīties. Nākamajos gados gribam savākt lielāku skolas komandas delegāciju," par saņemtajām medaļām un nākotnes plāniem stāsta Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas sporta skolotājs Ervīns Lūsis.

Festivāla programmā šogad bija iekļautas gan sporta sacensības, gan dažādas izklaidējošas un izglītojošas aktivitātes. No sacensībām brīvajos brīžos festivāla dalībnieki izklaidējās, apgūstot prasmes kērlingā, apgūstot teoriju un praktiskās iemaņas dronu vadīšanā, piedaloties dronu pilotu sacensībās, sacenšoties jengas spēlē vai vienkārši labi pavadot laiku kopā ar saviem draugiem.