PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

9245.jpeg
Foto: halfpoint / 123RF
Biedrība Latvijas Vecāku forums pēc tikšanās ar skolotāju arodbiedrību publicējusi vēstuli, kurā pauž attieksmi pret pedagogu atalgojuma jauno modeli.  

“Mēs respektējam skolotāju rīcību, izvēloties streiku, lai novērstu piedāvātā skolotāju atalgojuma modeļa nepilnības, tomēr ceram uz reformu turpinājumu.

Vakar vairākas vecāku organizācijas, tostarp, biedrība Latvijas Vecāku forums, tikās ar skolotāju arodbiedrību LIZDA, lai pārrunātu sadarbības iespējas, kā arī uzklausītu LIZDA viedokli par skolotāju streiku.

Iepazīstoties ar IZM un LIZDA viedokļiem par jauno atalgojuma modeli, mums rodas iespaids, ka iebildumi nav pret pašu modeli, bet gan atsevišķām pozīcijām un nepietiekošu finansējumu, kā arī saskaņošanas gaitu.

Latvijas izglītības sistēmu ievērojami sadārdzina lielais mazo skolu īpasvars, kas pilda ne vien izglītojošo funkciju, bet arī sociālo un reģionālās attīstības funkciju. Tāpēc jautājums par skolu lomu un finansējuma avotiem ir pārresoru sadarbības jautājums, lemjot par to, vai esošais modelis ir efektīvākais veids, kā risināt sociāli ekonomiskos jautājumus, kad izglītības sistēmai un skolotājiem vecāku vietā ir jārūpējas, lai bērni ir paēduši un apģērbti. Cik daudz šo jautājumu risināšanā efektīvi būtu jāiesaistās citām ministrijām - Labklājības ministrijai vai Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijai, kā arī pašvaldībām?

Mēs ļoti ceram, ka LIZDA un IZM spēs atgriezties pie sarunu galda, lai turpinātu vitāli svarīgas reformas izglītībā, kas nodrošinātu caurskatāmu un taisnīgu skolotāju atalgojumu. Domājam, arī LIZDA tikšanās ar vecāku organizācijām bija svarīgs dialoga sākums, un pateicamies Ingai Vanagai, arodbiedrības vadītājai, par iniciatīvu satikties un ceram uz sadarbības turpinājumu.

Aicinām vecākus noskaidrot, vai bērnu mācību iestāde piedalās streikā 27. novembrī, un, ja jums ir tāda iespēja, streika dienā bērnus uz skolu vai pirmsskolu nevest. Ja tādas iespējas nav, lūdzu, sazinieties ar sava bērna mācību iestādi vai pašvaldību, lai lemtu par rīcību,” informē biedrības Latvijas Vecāku forums pārstāves Jana Simanovska un Daina Tupule.