PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

52378453_s.jpg
Foto: 123RF Stock Photo
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) inovatīvo biznesa ideju konkursam "Ideju kauss 2018" pieteikušies 352 dalībnieki ar 160 biznesa idejām, informēja konkursa "Ideju kauss 2018" pārstāve Madara Māra Irbe.

No visām iesniegtajām biznesa idejām 65% jeb 104 idejas ir no Rīgas. Piecas ir no Jelgavas, četras ir no Kuldīgas un tikpat no Liepājas, trīs idejas iesūtītas no Siguldas un tikpat no Daugavpils. No citām pilsētām un novadiem pieteiktas viena vai divas biznesa idejas. Biznesa idejas vērtēja konkursa vērtēšanas komisija, kuru veido 33 dažādu biznesa nozaru eksperti, augstskolu lektori un biznesa inkubatoru vadītāji.

Konkursa nākamajā kārtā ir izvirzītas 79 idejas - 53 no tām ir no Rīgas. Šogad 11% jeb deviņas no biznesa idejām paredzēts attīstīt tehnoloģiju un informācijas tehnoloģiju nozarē, tikpat daudz ideju saistītas ar tirdzniecības e-platformas izveidi, kā arī pārtikas nozari vai ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanu.

Tostarp 10% jeb astoņas biznesa idejas ir dažādu platformu un lietotņu projekti, kas rada jaunas komunikācijas iespējas piegādātājiem un klientiem, darba devējiem un darba ņēmējiem, kā arī mediju un komunikāciju platformas informācijas un komunikācijas apmaiņai. Savukārt ar 9% jeb septiņām idejām konkursa dalībniekus interesējošo biznesa nozaru vidū ir ēdienu produkti un ēdināšanas pakalpojumi, kā arī transports un loģistika. Tāpat 8% jeb sešas idejas ir saistītas ar skaistumkopšanu, spēlēm, tirdzniecību e-platformās un tūrismu.

Šogad "Ideju kauss" rīkots sadarbībā ar Rīgas pašvaldību, kas izveidojusi jaunu atbalsta programmu uzņēmējdarbībai - "Rīgas drosmes grants", kuru īsteno Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments sadarbībā ar galvaspilsētā esošajiem augstskolu biznesa inkubatoriem.

Konkursa otrās kārtas dalībniekiem turpmāk, katru sestdienu no 29.septembra līdz 3.novembrim, tiks organizētas apmācības par uzņēmējdarbības pamatiem viņu biznesa ideju izkopšanai ekspertu un augstskolu lektoru vadībā.

Konkursu "Ideju kauss" rīko LIAA projekta "Inovāciju motivācijas programma" laikā, un to līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība, informē aģentūra LETA.

Kā ziņots, konkurss "Ideju kauss" dod iespēju jaunajiem uzņēmējiem realizēt un attīstīt savas idejas, tādējādi sekmējot Latvijas ekonomisko izaugsmi. "Ideju kausā" individuāli vai komandās var piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs no 18 gadu sasniegšanas brīža līdz sirmam vecumam, kam ir degsme un gatavība uzņemties jaunu izaicinājumu savā dzīvē - uzsākt uzņēmējdarbību ar vēl nebijušu biznesa ideju valsts vai pat pasaules mērogā. Konkursa lielākās vērtības ir dalība profesionālās mācībās pieredzējušu uzņēmēju un lektoru vadībā, iespēja iegūt plašu biznesa vides kontaktu loku un noslēgumā sacensties par vērtīgām naudas balvām kā pirmo kapitālu idejas realizācijai. Kopējais balvu fonds ir 15 000 eiro.

Pērn "Ideju kausā" pirmo vietu un 7000 eiro naudas balvu idejas realizēšanai saņēma Māras Lasmanes, Ronalda Sovas un Artura Škaravecka izstrādātā mobilā pārtikas produktu reitinga un skenēšanas aplikācija ''Foodycheck'', otrā vieta un naudas balva 5000 eiro apmērā tika piešķirta Līgas Štālas, Anetes Bendikas un Zanes Kārkliņas idejas par brīvdabas bērnudārzu "Ronjas skola" īstenošanai, bet trešo vietu un 3000 eiro naudas balvu ieguva trīs autoru komanda - Māris Belte, Gints Cīrulis un Dmitrijs Drobenkovs - ar radīto projektu par "Ferterex" - zemas intensitātes lāzeru fototerapijas ierīci vīrieša neauglības ārstēšanai.