PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

9062.jpeg
Foto: auremar / 123RF
Ažiotāža ap Agneses Krivades dzejoli "Svētīgi" skaidrojama ar "tikumības" likumu un publikas mazizglītotību. 

Tā aģentūrai LETA pauda dzejniece Liāna Langa, sakāpināto interesi par A.Krivades dzejoli un tā analizēšanas sekām dēvējot par muļķīgu.

"Manuprāt, muļķīgajai ažiotāžai ap Agneses Krivades dzejoli ir trīs iemesli. Viens ir nesaprotamais "tikumības" likums, kura dažādās interpretācijas likuma neskaidrības dēļ sabiedrībā rada apdraudējuma sajūtu par cenzūras iespējamību demokrātiskā Latvijā. Otrs ir publikas mazizglītotība par leksikas normām dzejā. Tās priekšstati vēl arvien lielā mērā sakņojas cenzētā padomju laika poēzijā, kur lamuvārdi netika pieļauti, savukārt modernajā Rietumu dzejā tos jau labu laiku izmanto, ja autoram ir nepieciešams pastiprināt dzejoļa izteiksmi, saturu vai attēlot vienkāršrunu," stāsta L.Langa.

Pēc viņas domām, trešais iemesls ir latviski runājošās sabiedrības kolektīvās zemapziņas reakcija. "Rupjus nelatviskas izcelsmes lamu un lāstu vārdus mēs visi dzirdam ikdienā ielās, sabiedriskajā transportā un citur. Šī prastā runa ir kā piesārņojums, kas degradē vidi, kurā jādzīvo visiem - arī tiem, kas nelamājas. Diemžēl diskusija par šo izplatīto parādību ir tikusi kolektīvi noklusēta, tādēļ fakts, ka nenormētu leksiku saturošs Agneses Krivades dzejolis ticis analizēts vidusskolas stundā, izraisījis situācijai neadekvātu ažiotāžu," izsakās dzejniece.

"Labiem skolotājiem ir jāiemāca skolēniem domāt un literārus tekstus vērtēt pašiem - kas tajos labs, slikts, vērtīgs vai nevērtīgs. Mākslā nepastāv aizliegumi, savukārt cilvēkam ir dota izvēles brīvība vērtēt, un to nedrīkst ierobežot nedz ar liekulīgu moralizēšanu, nedz cenzūru, nedz izplūdušiem, sabiedrībai neizskaidrotiem tikumības likumiem. Noprotu, ka skolotājai, literatūrzinātniecei un dzejniecei Ivetai Ratinīkai ticis norādīts tieši uz "tikumības likuma" iespējamo pārkāpumu, un tas demokrātiskā 21.gadsimta Eiropas valstī Latvijā ar grandiozu, vēsturisku kultūras un izteiksmes brīvības bagāžu ir kategoriski nepieņemami," uzsver L. Langa.