PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

backlit-bulb-clouds-1314410.jpg
Foto: Pexels
Ministru kabinets otrdien uzdeva Ekonomikas ministrijai (EM) sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) līdz šā gada 1.jūnijam izvērtēt iespēju īstenot pilotprojektu ar nolūku novērtēt fonda darbības potenciālu.

2018.gada jūnija beigās Saeima nolēma uzdot valdībai izveidot Latvijas inovāciju un tehnoloģiju atbalsta fondu. Fonda pamatmērķis ir izveidot vienotu inovāciju pārvaldības un tehnoloģiju pārneses ekosistēmu, lai panāktu straujāku un ilgtspējīgu Latvijas tautsaimniecības struktūras transformāciju uz tehnoloģiski ietilpīgāku preču un pakalpojumu ražošanu, no kā labumu gūtu visa sabiedrība.

Plānots, ka fondu varētu finansēt no valsts budžeta un piesaistītajiem privātajiem līdzekļiem. Sākot ar 2021.gadu, fonda ikgadējam finansējumam ir jābūt ne mazākam par 50 miljoniem eiro, administratīvajiem izdevumiem nepārsniedzot 5%, uzskata deputāti. Privātā sektora finansējums būtu obligāts projektu īstenošanai komercializācijas bloka programmās.

Otrdien Ministru kabinets uzklausīja EM informatīvo ziņojumu par Latvijas inovāciju un tehnoloģiju atbalsta fonda izveides progresu, kurā ministrija norādīja, ka pirms konkrētu priekšlikumu virzīšanas Ministru kabinetā nepieciešamas papildus diskusijas par virkni jautājumu.

EM norādīja uz negatīvo fiskālo telpu šajā un 2020.gadā, bet 2021.gadā tās apmērs nav pietiekošs, ja gadījumā no valsts budžeta fonda izveidei nepieciešams finansējums 50 miljonu eiro apmērā. Tāpat vēl nepieciešams vērtēt fonda lomu un vietu kopējā zinātnes un inovāciju pārvaldības telpā un pret jomas esošo tiesisko regulējumu, informē aģentūra LETA.

Ņemot vērā Saeimas doto uzdevumu Ministru kabinetam, EM rosina sadarbībā ar IZM izvērtēt fonda lomu un vietu kopējā zinātnes un inovāciju pārvaldības telpā. EM sadarbībā ar Finanšu ministriju un IZM izstrādās priekšlikumus fonda finansēšanai no valsts budžeta un privātajiem līdzekļiem.

Tāpat EM sadarbībā ar IZM izvērtēs iespēju īstenot pilotprojektu ar nolūku novērtēt fonda darbības potenciālu. Savukārt līdz šā gada 1.jūlijam EM informēs Saeimu par noteikto uzdevumu izpildes gaitu.