PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

9395.jpeg
Foto: alinute / 123RF
Izglītojamie vecumā līdz 12 gadiem skolas var neapmeklēt, ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 20 grādiem.

Tas noteikts saskaņā ar noteikumiem par higiēnas prasībām izglītības iestādēm, kas īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas.

Savukārt izglītojamie vecumā no 13 gadiem izglītības iestādi var neapmeklēt, ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 25 grādiem.

Kā aģentūrai LETA paskaidroja Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītāja Inita Juhņēviča, izglītības iestādes vadība liela sala gadījumā var pieņemt lēmumu par mācību atcelšanu. Ja sals nav ilgāks par vienu nedēļu, tad mācību dienas nav jāatstrādā, pagarinot mācību gadu. Savukārt, ja liels sals turas vismaz nedēļu, tad pašvaldībām jāizdod lēmums par mācību gada pagarināšanu, tādējādi atstrādājot sala dēļ iekavētās mācību dienas.

Šīs nedēļas vidū arī dienas laikā valsts austrumos ir iespējams mīnus 23 grādu sals, liecina pieejamā informācija Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Ja vēl šodien minimālā gaisa temperatūra dienas laikā sasniegs mīnus 10 grādu atzīmi, turpmākās dienas kļūs aukstāks.

Otrdien, 5.janvārī, rīta stundās austrumu rajonos gaidāms mīnus 14, mīnus 15 grādu sals, citur par kādu grādu augstāka temperatūra. Arī dienas laikā gaisa temperatūra būtiski nepaaugstināsies un būs mīnus 10, mīnus 13 grādu robežās, Latgalē vietām mīnus 14 grādi. Nakts uz trešdienu, 6.janvāri, būs vēl aukstāka - jau vakarā valsts austrumos gaisa temperatūra noslīdēs līdz mīnus 20 grādu atzīmei un turpmākās stundas temperatūra pazemināsies, informē ziņu aģentūra LETA.

Trešdienas, 6.janvāra, rītā minimālā gaisa temperatūra sasniegs mīnus 21 grāda atzīmi - šāds aukstums tiek prognozēts valsts centrālajā daļā. Arī dienā ir gaidāms sals, kas uz vakarpusi atkal pastiprināsies, ap plkst.17 austrumu rajonos sasniedzot mīnus 23 grādu atzīmi. Savukārt naktī jau iespējams mīnus 25 grādu sals.

Auksts gaidāms arī 7.janvāris, kad pa dienu austrumos gaisa temperatūra būs ap mīnus 20 grādiem, Vidzemē ap mīnus 18, mīnus 19 grādiem, citur - ap mīnus 15, mīnus 17 grādiem. Vien Kurzemē jūras piekrastē būs ap mīnus 11, mīnus 15 grādiem.

Turpmākās dienas sals pakāpeniski mazināsies un sestdien, 9.janvārī, Kurzemē agrā rītā gaisa temperatūra var pakāpties līdz 0 grādu atzīmei, bet jau pa dienu lielā daļā Kurzemes gaidāma pozitīva gaisa temperatūra. Tikmēr Vidzemē un Latgalē vēl būs sals, vietām vēl ap mīnus 10 grādiem.