PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

10297.jpeg
Foto: lenetssergey / 123RF
Dažas stundas līdz pieteikumu pieņemšanas beigām lielākais konkurss uz vienu studiju vietu Latvijas Universitātē (LU) izveidojies Medicīnas fakultātē (MF).

Vakar, 12.jūlijā, uz kopumā 257 studiju vietām, no kurām 65 ir valsts budžeta finansētas, bet pārējās - maksas studiju vietas, kopumā saņemts 1181 pieteikums. Tādējādi uz vienu studiju vietu pretendē vidēji 4,6 reflektanti. Kādu no MF studiju programmām kā savu pirmo prioritāti norādīja 418 reflektanti, līdz ar to uz vienu studiju vietu reāli pretendē vidēji 1,63 studētgribētāji.

Balstoties uz pieteikumu skaitu, līdzīgs konkurss ir arī Sociālo zinātņu fakultātē, kur uz 401 studiju vietu līdz šim saņemti 1820 pieteikumi. Savukārt konkursā uz kādu no šīs fakultātes studiju programmām kā uz savu pirmo prioritāti pretendē 0,83 reflektanti uz vienu studiju vietu.

Vairāk nekā trīs pieteikumi uz vienu studiju vietu līdz šim saņemti Bioloģijas fakultātē (BF), Datorikas fakultātē (DF), kā arī Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātē (ĢZZF), kur kā pirmo prioritāti studiju vietu BF un DF vēlas iegūt vairāk nekā viens reflektants uz vienu studiju vietu, savukārt ĢZZF uz vienu studiju vietu pretendē 0,66 reflektanti.

Lielākā atšķirība starp konkursu, kas veidojas, ņemot vērā visus pieteikumus vai arī tikai to reflektantu pieteikumus, kas attiecīgajā fakultātē iesniegti ar pirmo prioritāti, ir Ekonomikas un vadības fakultātē. Šajā fakultātē šie rādītāji atšķiras vairāk nekā septiņas reizes, jo uz 1243 studiju vietām kopumā saņemtais pieteikumu skaits ir septiņas reizes lielāks nekā to pieteikumu skaits, kas iesniegti kā par pirmo prioritāti.

Vienotā pieteikšanās līdz 12.jūlijam tika nodrošināta Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Daugavpils Universitātes, Liepājas Universitātes, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas, Vidzemes Augstskolas, Ventspils Augstskolas, Banku augstskolas, Informācijas sistēmu un menedžmenta augstskolas, Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas reflektantiem.

Konkurss vienotajā uzņemšanā norisinās divās kārtās. Pirmās kārtas rezultāti tiks paziņoti 15.jūlijā pēc plkst.17, otrās kārtas rezultāti - 19.jūlijā pēc plkst.17.