PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Liepājas Universitātes studenti izgudro interesantas lietas
Liepājas Universitātes studenti izgudro interesantas lietas
Foto: Edgars Foto
Jau gadiem Liepājas Universitātē ir tradīcija finansiāli atbalstīt studentu zinātniskos darbus. Katru gadu studentiem ir iespēja pieteikties atbalstam, un komisija izvērtē finansējamo darbu pieteikumus. Zinātnes prorektore Ieva Ozola, kura ir arī žūrijas komisijas vadītāja, saka: “Bez pētniecības nav studiju! Visi studenti veic pētniecības darbus un mēs priecājamies, ja tie ir tautsaimniecībā derīgi. Tad esam gatavi arī atbalstīt.”

Šogad konkursam tika pieteikti seši darbi. Studiju programmas “Vides inovāciju tehnoloģijas” studente Grēta Girvaite vērtējumam piedāvā risinājumu atkritumu šķirošanai pilsētā, studiju programmas “Ekotehnoloģijas” maģistrante Eva Meņģe – izgatavot flīzes no izlietotām plastmasas pudelēm: “Ja mēs varam reciklēt papīru, varam pārstrādāt arī plastmasu!”

Vislielākais projektu pieteikums ir no studiju programmas “Viedās tehnoloģijas un mehatronika” studentiem. Aleksis Šteinbergs un Dāniels Poriņš strādā pie viedās siltumnīcas veidošanas. Doma šādai siltumnīcai ir radusies no vēlēšanās atvieglot dzīvi mammai. Dārzniecības tēmu turpina Pēteris Lapiņš, Māra Kalniņa un Jānis Zaļaiskalns, kuri piedāvā izgatavot augļu un ogu atkātošanas ierīci, kas būtu daudz lētāka nekā šobrīd pieejamās. Savukārt Mareks Oškalns strādā ar uz sensoru tīkliem balstītu tehnoloģiju apguves izpēti, bet Sebastians Štāls-Aploks turpina darbu pie ar mākslīgo intelektu vadāmās rokas protēzes, kurā jau ir ieinteresēti pircēji.

Eva Meņģe, kurā strādā pie flīžu izveides no pārstrādātas plastmasas, saka: “Zināju, ka gribu strādāt ar HDP plastmasas pārstrādi. Erasmus programmā biju Itālijā, bijām uzņēmumā, kas pārstrādā plastmasas korķīšus. Es zināju, ka gribu pievērsties tai plastmasai, kas pie mums ir visvairāk – izlietotām plastmasas pudelēm. Flīžu izveide varēs sākties, kad iegādāšos aparatūru, kuras apmaksu nodrošinās šis studentu zinātnisko darbu finansējums.”

Finansiālo atbalstu saviem pētniecības darbiem ieguva visi projektu pieteicēji.

Uzzini vairāk par Liepājas Universitāti šeit.

Seko mums Facebook.

Reklāmraksts