PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

11310.jpeg
Foto: sifotography / 123RF
Lietuvā pēc augstskolu tīkla optimizācijas varētu palikt triju tipu universitātes, nolēmusi darba grupa, kas izstrādā optimizācijas plānu.

"Atzīts, ka pārkārtotajā augstskolu tīklā varētu palikt trīs veidu universitātes tipa augstskolas - klasiska plaša spektra universitāte, tehnoloģiju universitāte un specializēta akadēmija. Ņemot vērā augstskolu sistēmas nelielo apjomu, abi pēdējie tipi varētu būt daļa no plaša spektra universitātes," paziņojusi Lietuvas Izglītības un zinātnes ministrija.

Ierosināts, ka Viļņā un Kauņā jābūt pa vienai klasiskajai universitātei, bet par pārējiem tipiem un konkrētām augstskolām darba grupa lems vēlāk. Nolemts, ka vienā pilsētā nevajadzētu dublēties tās pašas ievirzes studijām.

Darba grupa arī secinājusi, ka nebūtu lietderīgi Viļņā uzturēt Kauņas augstskolu filiāles un otrādi, bet lielo universitāšu filiāles varētu darboties mazākās pilsētās, ja tur būtu pietiekami liels pieprasījums pēc speciālistiem ar augstāko izglītību, informē aģentūra LETA.

"Izstrādājot plānu, kura galvenais mērķis ir uzlabot zinātnes un studiju kvalitāti, ir svarīgi paredzēt, kā ar esošajiem resursiem panākt vislabākos rezultātus - kā šos resursus racionāli un mērķtiecīgi koncentrēt, kā, kur un kurus studiju virzienus stiprināt. Mums jābalstās nevis uz vēlmēm, bet uz skaidriem kritērijiem - kvalitāti, efektivitāti, atbilstību valsts un reģionu vajadzībām, finansiālo pamatotību," uzsvērusi izglītības un zinātnes ministre Jurgita Petrauskiene, kas vada premjera Sauļus Skverneļa izveidoto darba grupu.

Priekšlikumus par valsts augstskolu tīkla optimizāciju darba grupai uzdots izstrādāt līdz aprīļa beigām. Savas idejas tai iesniegušas vairāk nekā četrdesmit ieinteresētu institūciju, bet jau paziņots, ka neviens no universitāšu iesniegtajiem plāniem netiks izmantots par pamatu. Galīgo lēmumu par augstskolu tīkla pārkārtošanu pieņems Seims.

Kad premjers janvārī kopā ar izglītības ministri prezentēja plānotos pārkārtojumus, viņš izteicās, ka Lietuvā varētu palikt līdz piecām universitātēm, tomēr piebilda, ka tas nav galīgais skaitlis.

Patlaban Lietuvā darbojas 14 valsts universitātes un vairāki desmiti koledžu.