PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

8515.jpeg
Foto: elinamanninen / 123RF
Lietuvā pēdējos 16 gados gandrīz par pusi samazinājies skolēnu skaits, dažās pašvaldībās to skaitam sarūkot pat trīs reizes, kam ir tieša ietekme uz izglītības kvalitātes pasliktināšanos, paziņojuši žurnāla "Reitingai" autori.

Žurnālā sniegtā informācija liecina, ka 2001.gadā Lietuvā vispārējās mācību iestādēs izglītību ieguva 604 000 skolēnu, savukārt 2016.gadā to bija vairs tikai 330 800.

 

Vislielākais kritums - trīsarpus reizes - piedzīvots Visaginas pašvaldībā. Gandrīz trīs reizes skolēnu skaits šajā laikā krities arī Neringas, Skuodas, Paģēģu, Zarasu, Alītas, Anīkšču, Ignalinas, Varēnas rajonos u.c.

Pat tādās iedzīvotāju skaita ziņā augušās pašvaldībās kā Viļņa, Kauņa un Klaipēda skolēnu skaits krities apmēram pusotru reizi.

"Demogrāfiskajai bedrei ir milzīga ietekme uz mūsu skolu un augstākās izglītības sistēmu," atzina "Reitingai" galvenais redaktors Gintars Sarafins.

Pēc viņa teiktā, demogrāfiskās tendences parāda, ka dažās pašvaldībās ilgtermiņā varētu būt tikai viena skola un pirmsskolas iestāde. Viņš norādīja, ka nelielam skolēnu skaitam skolā, īpaši lauku apvidos skolās ar 30 līdz 40 audzēkņiem, ir krasi negatīva ietekme uz izglītības kvalitāti, jo šīm izglītības iestādēm trūkst speciālistu, vienam skolotājam pasniedzot vairākus priekšmetus pamatskolās un pat ģimnāzijās, informē aģentūra LETA.

Žurnāla publicētā informācija arī liecina, ka ģimnāzijās skolēni vissliktāk tiek sagatavoti valsts eksāmenam lietuviešu valodā, bet vislabāk - eksāmenam krievu valodā.