PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

9628.jpeg
Foto: cylonphoto / 123RF
Lietuvas izglītības darbinieku streikā, kas turpinās jau otro nedēļu, otrdien vēl piedalījās aptuveni 2900 pedagogi 120 skolās un bērnudārzos.

Kā paziņojusi Izglītības un zinātnes ministrija, kopš pirmdienas streikot pārtraukušas 30 izglītības iestādes, savukārt vienas iestādes pedagogi streikam pievienojušies.

Pagājušajā pirmdienā, 22.februārī, streiku sāka 233 Lietuvas izglītības iestādes un vairāk nekā 5000 pedagogu. Kopumā Lietuvā ir vairāk nekā 2300 izglītības iestādes un vairāk nekā 50 000 pedagogu.

Pagājušajā nedēļā valdībā notika divas sarunu kārtas ar pedagogu pārstāvjiem, bet vienoties par streika izbeigšanu neizdevās. Streikotāji gan piekrita samazināt no 18 miljoniem līdz 12,8 miljoniem summu, ko viņi pieprasa algu palielināšanai no šā gada septembra, bet premjers Aļģirds Butkevičs līdz šim bija gatavs papildus piešķirt tikai piecus miljonus eiro, informē ziņu aģentūra LETA.

Pirmdien Izglītības un zinātnes ministrija paziņoja, ka gandrīz puse nepieciešamo līdzekļu tiks atrasta, bet pārējo iecerēts prasīt valdībai.

Kā otrdien norādījusi ministre Audrone Pitrēniene, tagad valdības vadītājs noskaņots meklēt vēl septiņus miljonus eiro. Par to, kā tos atrast, tiks runāts trešdien.

Izglītības darbinieki apņēmušies streiku turpināt, kamēr nebūs atrasta visa prasītā summa.

Skolotāju algas Lietuvā ir nedaudz paaugstinātas kopš 1.janvāra. Turklāt Izglītības un zinātnes ministrija ir piedāvājusi skolotāju algu paaugstināšanas programmu, kura izstrādāta pieciem gadiem.

Lietuvas Statistikas departamenta dati liecina, ka vidējā skolotāju alga Lietuvā pirms nodokļu nomaksas ir 823,4 eiro mēnesī. Vienlaikus trešdaļa skolotāju nestrādā pilnu slodzi, bet apmēram desmitajai daļai skolotāju slodze ir mazāka par deviņām stundām.

Decembrī Lietuvas izglītības darbinieki jau rīkoja divu stundu brīdinājuma streikus, bet 15.februārī Viļņā notika skolotāju protesta gājiens un mītiņš.