PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

10727.jpeg
Foto: rido / 123RF
Augstskolu reforma Lietuvā ir nenovēršama un nākamajai Lietuvas valdībai būtu vērts smelties pieredzi no Somijas augstākās izglītības reformas.

Tā paziņojusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, kas uzturas oficiālā divu dienu vizītē Somijā.

Trešdien, 19.oktobrī, Lietuvas prezidente apmeklējusi Ālto universitāti, kas nosaukta pazīstamā arhitekta Alvara Ālto (1898-1976) vārdā un izveidota 2010.gadā, apvienojot trīs augstskolas ar vairāk nekā simt gadu vēsturi - Mākslas un dizaina universitāti, Helsinku Tehnoloģiju universitāti un Helsinku Ekonomikas augstskolu.

Pasaules labāko augstskolu reitingā "QS World University Rankings" Ālto universitāte ar katru gadu pamazām kāpj augstāk un šobrīd ieņem 133.vietu, bet arhitektūras un dizaina jomā - 17.vietu.

Kopš apvienošanās šai augstskolā būtiski pieaugusi studiju kvalitāte, studiju finansējums gandrīz divkāršojies, doktorantu skaits audzis par 39%.

"Mūsu jaunajai valdībai noteikti būs, ko darīt, - es no sirds ieteikšu viņiem braukt šurp paskatīties, parunāties, smelties pieredzi un jauninājumus, ko varētu ieviest arī Lietuvā," D.Grībauskaite sacījusi žurnālistiem. "Mūsu jaunie politiskie spēki, kas vismaz šobrīd jau uzvarējuši [Seima vēlēšanu] pirmajā kārtā, savā izglītības programmā atzīst par nepieciešamu reformēt izglītības sistēmu un īpaši augstskolas. Raudzīsimies, kā to īstenot."

Viņa norādījusi, ka Somijā līdz 2009.gadā uzsāktajai augstskolu reformai bijusi 21 universitāte, bet palikušas 15, kamēr Lietuvā, kur iedzīvotāju ir gandrīz uz pusi mazāks, ir 45 augstākās mācību iestādes.

"Domāju, ka visiem nāktu par labu, ja mēs optimizētu [augstskolu] tīklu, - mēs taču nelikvidējam, bet tikai iesakām apvienot, optimizēt darbību. Protams, pirmie soļi vienmēr biedē, arī te negāja tik viegli. Bet [tas jādara], ja gribam, lai visiem pietiek naudas, lai mūsu universitātes būtu efektīvas, konkurētspējīgas, jo pašlaik pasaules pirmajā piecsimtniekā ir tikai viena no tām [Viļņas Universitāte]," sacījusi D.Grībauskaite.

Ālto universitātes rektore Tūla Tēri uzsvērusi, ka Somijā augstskolu reformas iniciatore bija valdība, tomēr tā neuzspieda lēmumus par apvienošanos - tos pieņēma universitāšu padomes. Pēc viņas teiktā, šis solis bijis rūpīgi sagatavots un nav izraisījis būtisku pretestību, informē aģentūra LETA.

Rektore piebildusi, ka pēc apvienošanās augstskola saņēmusi lielu valsts atbalstu - piecus gadus studiju programmām un personāla nostiprināšanai atvēlēti aptuveni 90 miljoni eiro gadā; daļai programmu izdevies arī piesaistīt investīcijas.

Somijā universitātes tiek finansētas, balstoties uz līgumiem ar valsti un augstākajai izglītībai kopumā tiek atvēlēti 2,2% iekšzemes kopprodukta (IKP), kamēr Lietuvā - 1,3%.

Ālto universitātē šobrīd studē 11 lietuvieši, vairāki citi šo augstskolu jau beiguši.