PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

11126.jpeg
Foto: gpointstudio / 123RF
Augstskolu tīkla reforma Lietuvai ir vajadzīga ne vien izglītības kvalitātes uzlabošanai, bet arī demogrāfiskās situācijas dēļ.

Tā otrdien, 7.februārī, norādījusi izglītības un zinātnes ministre Jurgita Petrauskiene.

"Studentu skaits Lietuvā krītas un kritīsies līdz 2025.gadam, vai nu mēs to gribam vai nē," viņa sacījusi, iepazīstinot ar reformas vadlīnijām Seima opozīcijā esošās Liberāļu kustības frakcijas deputātus.

Vienlaikus ministre uzsvērusi, ka valstij būtu par dārgu nedarīt neko un gaidīt, kamēr dažas augstskolas "nomirs lēnā nāvē".

Saskaņā ar Petrauskienes piedāvāto reformu Lietuvai jāpatur ne vairāk par piecām valsts universitātēm. Šobrīd darbojas 14 valsts universitātes un vairāki desmiti koledžu, informē aģentūra LETA.

Lietuvas Zinātnes un studiju uzraudzības un analīzes centrs (MOSTA), ko savulaik vadīja tagadējā izglītības ministre, izstrādājis ziņojumu, kurā norādīts, ka, optimizējot augstskolu tīklu, Lietuvā līdz 2025.gadam būtu ieteicams atstāt trīs līdz piecas universitātes, vienu vai divas mākslu akadēmijas un militāro akadēmiju.

Viļņā darbotos divas universitātes, viena vai divas mākslu akadēmijas un militārā akadēmija. Kauņā ieteikts atstāt vienu vai divas universitātes, Klaipēdā darbotos universitāte vai tās struktūrvienība, bet Šauļos - universitātes struktūrvienība vai koledža.