PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

juan-ramos-97385.jpg
Foto: Photo by Juan Ramos on Unsplash
No 2019. gada Lietuvā varētu tikt krietni palielināts stipendiju fonds visiem studentiem, kuri mācās ar labām sekmēm, trešdien paziņojis Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis.

"Domāju, ka studenti, kas mācīsies vislabāk, saņems tādas stipendijas, ka varēs koncentrēties tikai uz mācībām, un viņiem nevajadzēs domāt par alternatīvām un iesaistīšanos darba tirgū," viņš pastāstījis žurnālistiem pēc Lietuvas valstiskuma atjaunošanas simtajai gadskārtai veltītās valdības sēdēs Kauņā.

Par to, cik lielām būtu jābūt šīm stipendijām, valdības vadītājs otrdien runājis ar studentu pārstāvjiem.

Pēc S.Skverneļa teiktā, tikšanās laikā izskanējuši atšķirīgi viedokļi - izteikts gan ierosinājums studentiem maksāt stipendijas minimālās algas apmērā, kas Lietuvā šobrīd ir 400 eiro mēnesī, gan uzskats, ka pašreizējās stipendijas 250 eiro mēnesī ir pietiekamas, informē aģentūra LETA.

Kā ziņots, Lietuvas valdība trešdien arī nolēmusi iedibināt 1918.gada 16.februāra Neatkarības akta signatoru nominālās stipendijas, kas tiks piešķirtas 20 labākajiem vidusskolu beidzējiem, kuri tiks uzņemti Lietuvas augstskolās, tā godinot šo Lietuvas vēsturē nozīmīgo personību piemiņu un vienlaikus pamudinot labākos abiturientus turpināt mācības savā valstī. Reflektantiem ar augstāko punktu skaitu no pirmā kursa līdz studiju beigām ik mēnesi tikts maksāta stipendija piecu sociālā pabalsta pamatlikmju apmērā, kas šobrīd līdzinās aptuveni 190 eiro mēnesī.