PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

32097970988_4127a332a3_o.jpg
Foto: https://www.flickr.com/photos/nato/32097970988/in/album-72157703738621024/
Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis pirmdien paziņojis, ka nomainīs trīs savas valdības locekļus - kultūras ministri, izglītības un zinātnes ministri un vides ministru, vienlaikus uzsverot, ka viņa lēmums nav saistīts ar skolotāju streiku vai protestiem pret mežu izciršanu aizsargājamajās teritorijās.

"Ir jomas, kurās es gribētu redzēt lielāku izrāvienu, lielāku dinamiku, lielāku apņēmību. Tādēļ gribu jums paziņot, ka šodien esmu pieņēmis lēmumu nomainīt trīs šīs valdības ministrus - izglītības un zinātnes ministri Jurgitu Petrauskieni, kultūras ministri Liānu Ruoķīti-Jonsoni un vides ministru Ķēstuti Navicku," valdības vadītājs sacījis žurnālistiem.

"Es tiešām uzticos šiem ministriem, nevaru teikt, ka viņi slikti strādājuši. Jā, kļūdas ir bijušas, bet par kļūdām atbildam mēs visi. Labāk ir darīt un reizēm kļūdīties, nekā imitēt darbu vai vispār neko nedarīt," viņš izteicies, piebilstot, ka ar ministru nomaiņu vēlas dot jaunu impulsu reformām.

S. Skvernelis arī norādījis, ka par savu lēmumu nav iepriekš brīdinājis prezidenti Daļu Grībauskaiti, kura saskaņā ar Lietuvas konstitūciju pēc premjera ieteikuma ieceļ un atlaiž ministrus. Oficiālus ieteikumus par ministru atlaišanu viņš prezidentei solījis iesniegt trešdien.

Līdz ar šo ministru atlaišanu pirms diviem gadiem izveidotajā S. Skverneļa valdībā būs nomainījušies kopskaitā jau seši ministri. Konstitūcijā paredzēts, ka, nomainoties vairāk nekā pusei no četrpadsmit valdības ministriem, valdībai no Seima jāsaņem jaunas pilnvaras turpināt darbu vai arī jāatkāpjas.

"Mēs esam gatavi pārbaudīt, vai Seims mums uzticas, ja tas vajadzīgs," paziņojis premjers, bet uzsvēris, ka pats nedomā atkāpties.

Vienlaikus S. Skvernelis nav devis nedz apstiprinošu, nedz noliedzošu atbildi uz žurnālistu jautājumu, vai viņš gatavojas kandidēt nākamā gada maijā paredzētajās Lietuvas prezidenta vēlēšanās, informē aģentūra LETA.

"Valdība ir noskaņota strādāt, (..) laika līdz vēlēšanām nav daudz, jāpieaicina ļoti spēcīgi ministri, un es saprotu, ka cilvēki(..) ne pārāk vēlēsies nākt. Es pat nešaubos, ka mums, šai valdībai, būs iespēja strādāt vēl divus gadus," viņš piebildis.