PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

6269.jpeg
Foto: doctorkan / 123RF
Lietuvā jau ceturto nedēļu turpinoties skolotāju streikam, premjerministrs Sauļus Skvernelis pieļāvis domu, ka skolas varētu uz laiku apvienot un pašvaldības varētu noalgot papildu skolotājus, lai mācību process netiktu pārtraukts.

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas datiem pirmdien Lietuvā streiko 1400 skolotāju 53 skolās.

Jau ziņots, ka streikotāji neplāno pārtraukt savu protesta akciju arī pēc premjera lēmuma nomainīt trīs savas valdības locekļus, tai skaitā izglītības un zinātnes ministri Jurgitu Petrauskieni, ar kuru skolotājiem neizdodas atrast kopīgu valodu.

Izglītības darbinieki pieprasa mainīt kopš septembra ieviesto pedagoga slodzes apmaksas struktūru, palielināt algu koeficientus un samazināt klases. Viņu nostāju nav ietekmējis arī pirmdien izskanējušais valdības paziņojums, ka nākamgad pirmskolas izglītības iestāžu pedagogu algas augs par desmito daļu.

"Pašvaldībām, kas atbildīgas par mācību procesu, būtu jāmeklē ceļi, kā papildus pieņemt darbā skolotājus," premjers pirmdien sacījis žurnālistiem. "Finanšu resursi šādam nolūkam ir. [Jādomā], kā organizēt darbu, varbūt pat apvienojot pustukšās skolas, bērnus uz laiku pārceļot un tādējādi nodrošinot mācību procesu."

S. Skvernelis aicinājis streikojošos un kopš pagājušās trešdienas Izglītības ministrijā nakšņojošos pedagogus "atgriezties savās skolās, savās ģimenēs". "Mēs uzskatām, ka tas sāk kaitēt gan vecākiem, gan bērniem, gan pašiem skolotājiem," viņš izteicies, piebilzdams, ka skolotāju uzturēšanās ministrijas ēkā rupji pārkāpj likumu par pulcēšanos un ministrijas vadībai ir tiesības lemt, kā tālāk rīkoties.

Premjers arī izteicis cerību, ka Andrjus Navicka vadītā Izglītības darbinieku arodbiedrība turēs solījumu izmaksāt algas visiem streikojošajiem pedagogiem. Iepriekš valdības vadītājs uzsvēris, ka streikotāji algu par nokavētajām darba dienām nesaņems, informē aģentūra LETA.

Lietuvas skolēni no vairāku pilsētu skolām, kas pagājušajā nedēļā apliecināja solidaritāti streikojošajiem pedagogiem piketā pie valdības ēkas Viļņā, izteicās, ka viņu skolotāji parūpējušies, lai skolēni pēc iespējas mazāk ciestu no streika, atstājot viņiem uzdevumus patstāvīgam darbam.