PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

12125.jpeg
Foto: Publicitātes foto
Aptuveni simts Lietuvas skolēnu no vairāku pilsētu skolām ceturtdien pulcējās piketā pie valdības ēkas Viļņā, lai apliecinātu solidaritāti jau trešo nedēļu streikojošajiem skolotājiem.

"Mēs esam par skolotāju streiku", Uzklausiet skolotāju vajadzības!" "Nākotne ir skolotāju rokās!", "Anekdote: skolotājs - prestiža profesija" - vēstīja mītiņotāju plakāti.

"Skolotāji ir pelnījuši labākus darba apstākļus. Domāju, ka mēs vislabāk redzam viņu ikdienu, redzam, kā viņi vada stundas un cik daudz darba tajās ieguldījuši. Teiksim, mūsu klasē ir gandrīz trīsdesmit skolēni, un nav reāli, ka skolotājs katram atsevišķi varētu atvēlēt cik necik laika, kaut ko paskaidrot," ziņu aģentūrai BNS sacījusi Elektrēnu ģimnāzijas audzēkne Živile Balsjukaite. Pēc viņas teiktā, skolotāji arī parūpējušies, lai skolēni pēc iespējas mazāk ciestu no streika, atstājot viņiem uzdevumus patstāvīgam darbam.

Tikmēr ģimnāzists no Kaišadores Augusts Šadursks atzinis, ka šobrīd jūtas nemierīgi, jo vajadzētu gatavoties eksāmeniem, tomēr vienlaikus paudis pārliecību, ka attieksmei pret skolotājiem valstī jāmainās.

"Patiesību sakot, tiešām baidos, jo tagad nākas daudz mācīties pašam, tomēr - ko vajag, to vajag. Domāju, ka te norisinās svarīgākas lietas nekā eksāmeni," viņš sacījis. "Uzskatu, ka skolēniem jāatbalsta skolotāji streika laikā, jāiestājas par savu nākotni."

Arī skolēni no Viļņas Žverīnas rajona ģimnāzijas, kura streikā gatavojas iesaistīties tikai nākamnedēļ, paziņojuši, ka atbalsta savus skolotājus, lai gan uzskata, ka ne visi pelnījuši lielākas algas.

Vēlāk piketa dalībnieki devās uz Izglītības un zinātnes ministriju, kur satikās ar streikojošajiem skolotājiem, kuri pieprasa mainīt kopš septembra ieviesto pedagoga slodzes apmaksas struktūru, palielināt algu koeficientus un samazināt klases, informē aģentūra LETA.

Aptuveni 30 skolotāji, kas iepriekšējā dienā nesagaidīja izglītības ministri Jurgitu Petrauskieni uz reālām sarunām, pārnakšņoja ministrijas ēkā, bet skolēni vakarā viņiem atveda guļammaisus, karstu tēju un uzkodas. Skolotāji solījuši neatstāt ēku, kamēr nebūs panākta vienošanās.

Ceturtdien sākusies ministres tikšanās ar vairāku skolotāju arodbiedrību pārstāvjiem.