PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

11634.jpeg
Foto: ulochka / 123RF
Simtiem Lietuvas skolēnu un vairāki desmiti skolotāju pirmdien Viļņā piedalījās protesta akcijā pret Izglītības un zinātnes ministrijas plāniem pagarināt mācību gadu.

"Neļausim mūsu bērnus ieslēgt šajos termosos, šajās alās, kas vasarā kļūst pavisam nepievilcīgas. Mēs gribētu, lai izglītības process tiktu veidots pavisam citādi," uzsvēra Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrības līderis Andrjus Navicks, pasniedzot simbolisku papīra putnu izglītības ministrei Jurgitai Petrauskienei, kas bija iznākusi tikties ar protestētājiem.

Mācību gada pagarināšanas plāna oponenti uzsver, ka šim solim nebūtu jākļūst par prioritāti izglītības kvalitātes veicināšanā.

"Pirmām kārtām jāpiešķir papildu finansējums neformālajai izglītībai, jāpārskata mācību programmas un jāveic citi darbi, kas var palīdzēt uzlabot apmeklētību, palielināt motivāciju mācīties, un tikai pēc tam var tikt apsvērta iespēja pagarināt mācību gadu," teikts akcijas rīkotāju paziņojumā.

Izglītības un zinātnes ministrija mācību gada pagarināšanu minējusi kā iespēju uzlabot skolēnu sniegumu. Pēc ministres teiktā, pagaidām mācību gadu domāts pagarināt par 10-15 dienām.

"Protams, bērniem ir iespēja izteikt savu viedokli, un viņi to izsaka, bet, ja arodbiedrību līderi atved skolēnus un jautā: "Vai jūs gribat strādāt?", ir skaidrs, ka mēs visi gribam vairāk atpūsties. Taču es domāju, ka no mācību rezultātiem būs ļoti atkarīga mūsu nākotne," viņa sacījusi žurnālistiem.

Skolēni pie ministrijas no dažādām Lietuvas pilsētām bija ieradušies pavasara brīvlaikā. Pēc A.Navicka teiktā, piedalīšanās šai akcijā viņiem ir arī pilsoniskuma skola.

"Ja skolotājs strādā slikti, ja neprot iemācīt savu priekšmetu, nedomāju, ka divas papildu nedēļas kaut ko uzlabos," arodorganizācijas līderis sacījis ziņu aģentūrai BNS.

Daļā sabiedrības ideja pagarināt mācību gadu radusi atbalsi. Piemēram, Viļņas liceja direktors Sauļus Jurkevičs ieteicis to pagarināt pat par veselu mēnesi, bet Lietuvas Veselības zinātņu universitātes privātģimnāzijas direktors Arūns Bučnis paziņojis, ka viņa vadītajā mācību iestādē mācību gads tiek pagarināts, pat negaidot vienošanos visas valsts mērogā, informē aģentūra LETA.

"Mums būs vasaras semestris (..), šogad tas tiks ieteikts tiem skolēniem, kuru sekmes mūs neapmierina. Valsti apmierinātu, bet mūs neapmierina. Nākamgad tāds divu nedēļu vasaras semestris jau būs obligāts visiem, kuri nesaņem septiņnieku. Pārējiem piedāvāsim divu nedēļu kursu zināšanu paplašināšanai," viņš stāstījis.

Ierosinājums pagarināt mācību gadu ietverts Lietuvas valdības programmas īstenošanas pasākumu plānā.