PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

9517.jpeg
Foto: hxdbzxy / 123RF
Lietuvas izglītības darbinieku arodbiedrības uzskata centienus palielināt skolotāju algas par nepietiekamiem un gatavojas atsākt streikus.

Kā paziņojis Lietuvas izglītības iestāžu arodbiedrības vadītājs Euģēnijs Jesins, 9.februārī arodorganizāciju pārstāvji gatavojas doties uz Trīspusējās sadarbības padomi, lai saskaņotu jautājumu par beztermiņa streika rīkošanu, jo nesaskata "vēlmi parādīt politisko gribu un jau šogad sākt risināt skolotāju darba samaksas problēmu". Pēc viņa teiktā, beztermiņa streiks varētu sākties 17.februārī, bet nav skaidrs, vai līdz tam izdosies saskaņot vajadzīgās procedūras, informē ziņu aģentūra LETA.

"Cik saprotu, streiks ir nenovēršams," sacījis Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrības vadītājs Andrjus Navicks.

Tikmēr valdības vicekanclers Rimants Vaitkus atzinis, ka pagaidām nav panākta vienošanās par to, kā finansēt pedagogu algu paaugstināšanu, bet Izglītības un zinātnes ministrijai un Finanšu ministrijai uzdots kopīgiem spēkiem meklēt risinājumus.

"No tā, ko iesniegusi Izglītības ministrija, ir redzams, ka valsts budžets tādu programmu vienkārši nespētu izpildīt. Bet mēs runājām arī par citiem iespējamajiem avotiem, teiksim, par iespēju optimizēt izglītības iestāžu tīklu un to darbu, īpaši reglamentējot skolu pārvaldības izdevumus, lai atrastu noteiktu daļu naudas, kas vajadzīga pedagogu algu paaugstināšanai," viņš skaidrojis.

E-klase jau informēja, ka 8. un 10.decembrī Lietuvas izglītības darbinieki rīkoja divu stundu brīdinājuma streikus.

Izglītības un zinātnes ministrija piedāvājusi programmu skolotāju algu paaugstināšanai piecu gadu laikā, bet algu celšanai no šā gada septembra ieteikusi grozīt valsts budžetu.

Saskaņā ar šo plānu no jaunā mācību gada sākuma visiem izglītības darbiniekiem amata algu koeficientus ieteikts palielināt vidēji par 1,5%, bet pirmsskolas izglītības pedagogiem - par 6,5%. Šim nolūkam papildus būs vajadzīgi 4,8 miljoni eiro.

No 2017.gada janvāra minētos koeficientus ierosināts paaugstināt attiecīgi par 7% un 17%, bet no 2018. līdz 2020.gadam - attiecīgi vēl par 5% un 10%. Tādējādi līdz 2021.gadam izglītības darbinieku algas pieaugtu vidēji par 25% salīdzinājumā ar algu līmeni līdz šā gada 1.septembrim.

Pēc A.Navicka teiktā, šī programma "vismaz liecina par valdības labo gribu", tomēr E.Jesins uzsvēris, ka ar to nepietiek.

Janvāra sākumā ministrija piedāvāja citu plānu, kas paredzēja triju gadu laikā skolotāju algas palielināt vidēji par 15%, bet Finanšu ministrija šo ieteikumu noraidīja, uzsverot, ka naudu algu palielināšanai vajadzētu meklēt, nevis palielinot izglītības finansējumu, bet "optimizējot izdevumus izglītības jomā".