PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

9566.jpeg
Foto: cylonphoto / 123RF
Lietuvas skolotāji, kuri 22.februārī plāno sākt streiku, nākamnedēļ Viļņā gatavojas rīkot arī protesta gājienu un mītiņu.

"Pasākums, kas notiks nedēļu pirms beztermiņa streika, būs brīdinājums varas iestādēm, ka skolotāji ir noskaņoti nopietni," teikts paziņojumā, ko izplatījusi Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrība. Paziņojumus par streiku publiskojušas arī citas pedagogu arodorganizācijas.

Paredzēts, ka viena daļa skolotāju pulcēsies gājienam pie Izglītības ministrijas, otra - Katedrāles laukumā, bet mītiņš notiks pie valdības ēkas.

Lai gan Lietuvas valdības ministrijas meklē iespējas palielināt skolotāju algas, arodbiedrības uzskata šos centienus par nepietiekamiem.

Izglītības un zinātnes ministrija piedāvājusi programmu skolotāju algu paaugstināšanai piecu gadu laikā, bet algu celšanai no šā gada septembra ieteikusi grozīt valsts budžetu. Tādai izglītības sistēmas finansējuma palielināšanai nepiekrīt Finanšu ministrija, kas savukārt iesaka "optimizēt izdevumus izglītības jomā".

Saskaņā ar pieminēto plānu no jaunā mācību gada sākuma visiem izglītības darbiniekiem amata algu koeficientus ieteikts palielināt vidēji par 1,5%, bet pirmskolas izglītības pedagogiem - par 6,5%. Šim nolūkam papildus būtu vajadzīgi 4,8 miljoni eiro, informē ziņu aģentūra LETA.

No 2017.gada janvāra minētos koeficientus ierosināts paaugstināt attiecīgi par 7% un 17%, bet no 2018. līdz 2020.gadam - attiecīgi vēl par 5% un 10%. Tādējādi līdz 2021.gadam izglītības darbinieku algas pieaugtu vidēji par 25% salīdzinājumā ar algu līmeni līdz šā gada 1.septembrim.

Tomēr arodbiedrības uzskata, ka ar šiem soļiem vien nepietiek. 8. un 10.decembrī Lietuvas izglītības darbinieki jau rīkoja divu stundu brīdinājuma streikus.