PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

11246.jpeg
Foto: alinute / 123RF
Lietuvas valdība vēlas izstrādāt "pilnas dienas skolas" koncepciju, lai bērni varētu palikt skolā līdz vakaram.

Tādējādi bērni varētu palikt skolā, gatavojot mājas darbus un apmeklējot dažādus pulciņus un nodarbības, un tas, pēc valdības ieceres, mazinātu sociālo nevienlīdzību sabiedrībā, īpaši reģionos.

"Šāda koncepcija jau īstenota daudzās valstīs un tiek apspriesta arī pie mums," ziņu aģentūrai BNS stāstījusi izglītības un zinātnes ministre Jurgita Petrauskiene. "Ir tradicionālā daļa - mācību stundas, bet dzīve skolā norisinās arī pēc stundām, un īpaši svarīgi tas ir sociāli neaizsargātajām grupām skolās, kuras ir vistālāk no pilsētu centriem, kurp bērns nāk ne tikai mācīties, bet arī pavadīt brīvo laiku."

Pēc viņas teiktā, pilnas dienas skola nebūtu tas pats kā tā dēvētās pagarinātās dienas grupas, kas lielākoties par vecāku līdzekļiem tiek organizētas mazāko klašu bērniem. "Tā būtu iespēja izvēlēties neformālas nodarbes, iespēja sagatavot stundas, un to organizētu pašas skolas," norādījusi ministre.

J.Petrauskiene atzinusi, ka pagaidām tā ir tikai ideja un viņa vēl nevar konkrētāk runāt par šiem plāniem, tostarp atbildēt uz jautājumu, vai šādas skolas darbotos tikai reģionos, vai arī lielpilsētās, vai tās būtu pieejamas visiem skolēniem. "Pastāv dažādas formas, dažādu valstu pieredze, kā to īstenot. Kad izstrādāsim koncepciju, varēsim pastāstīt vairāk," viņa sacījusi.

Pilnas dienas programma šobrīd jau tiek īstenota Viļņas Demokrātiskajā skolā. Kā uzskata šīs privātās mācību iestādes dibinātājs un vadītājs Nerijus Buivīds, ja bērni visu dienu pavada skolā, svarīga nozīme ir arī pareizam līdzsvaram starp mācīšanos un brīvo laiku, bet par lielu plusu var uzskatīt mājas darbu sagatavošanu jau skolā, kas ļauj ģimenei vakaros vairāk brīvā laika pavadīt kopā, parunāties un kopīgi pievērsties savām iemīļotajām nodarbēm, informē aģentūra LETA.

"Svarīgi, ka bērni visus mājas darbus izpilda jau klasē un nekas nav jāņem līdzi mājās. Citādi jau vecākiem nereti nākas to laiku, ko viņi varētu jauki pavadīt kopā ar bērniem, atvēlēt mājas darbiem - vai nu līdz vēlam vakaram pildīt tos kopā ar bērniem, vai dažkārt pat viņu vietā. Neviens no šiem variantiem nav īsti labs," viņš spriedis. "Garāka diena ļauj visas vajadzīgās stundas sagatavot jau skolā. Tad vakars ir brīvs, var nodarboties ar iemīļotajām lietām, neraizējoties, ka kaut kas vēl jāpaspēj."

Kā atzinis N.Buivīds, ja "pilnas dienas skola" tiktu ieviesta valsts mērogā, tam būtu vajadzīgas arī pienācīgas telpas un pienācīgi jāgādā par nodarbību organizēšanu. "Svarīga ir arī vide, iespēja izskriet laukā, izdauzīties un atpūsties, lai bērni visu dienu netiktu turēti tikai telpās," viņš uzsvēris.

Saskaņā ar Lietuvas valdības programmas īstenošanas pasākumu plānu, kas tika nodots atklātībai pagājušajā nedēļā, šādas koncepcijas, tai nepieciešamo darbību organizēšanas un finansēšanas modeļa izstrāde un īstenošana paredzēta 2018.gada otrajā ceturksnī.

Valdība grib panākt, lai līdz 2020.gadam "pilnas dienas skolu" apmeklētu 20% no skolēnu kopskaita. Šobrīd pēc tāda principa mācās aptuveni 2% skolēnu.