PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

11336.jpeg
Foto: da161 / 123RF
Lietuvas skolotāju algām jāpieaug straujāk nekā vidējai algai valstī, uzskata Lietuvas valdības kanclera pirmais vietnieks Deivids Matuļonis.

"Mēs neesam izlēmuši, kādai jābūt procentuālajai attiecībai starp skolotāju algu un vidējo algu valstī - 110%, 120% vai 130%, bet skolotāju algām ir jābūt augstākām par vidējo algu," ziņu aģentūrai BNS sacījis vicekanclers, kas piektdien vadīja valdības darba grupas sēdi par valsts sektora finansēšanu.

Kā liecina Lietuvas Statistikas departamenta dati, vidējā alga Lietuvā šobrīd ir 728 eiro mēnesī, bet skolotāji vidēji saņem "uz rokas" 739 eiro mēnesī.

Valdība solījusi, ka nākamgad skolotāju algām jāpieaug par gandrīz desmito daļu, pabeidzot ieviest pedagoga darba slodzes apmaksas modeli.

Tiesa gan, pagaidām nav skaidrs, kā skolotāju algas mainīsies atkarībā ar prezidentes Daļas Grībauskaites ierosinātajiem un Seimā steidzamības kārtībā pieņemtajiem likumdošanas grozījumiem, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas darbībām slodzes apmaksas modeļa pilnveidošanā.

Kā ziņots, neapmierinātību ar šajā mācību gadā ieviesto pedagoga darba slodzes apmaksas modeli paudusi Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrība, kas piektdien oficiāli apturēja jau vairāk nekā mēnesi ilgušo streiku. Streikotāji pieprasīja arī par piektdaļu palielināt skolotāju algu koeficientus un samazināt skolēnu skaitu klasēs.

Pēc D. Matuļoņa teiktā, nauda skolotāju algām varētu atrasties pēc ministrijai pakļauto iestāžu reorganizācijas.

Lietuvas satiksmes ministrs Roks Masjulis, kam uzdots pildīt izglītības un zinātnes ministra pienākumus pēc iepriekšējās ministres Jurgitas Petrauskienes atlaišanas, devis rīkojumu veikt šo iestāžu auditu.

"Mēs centīsimies ietaupīt līdz 20% līdzekļu [no asignējumiem ministrijai pakļautajām iestādēm]," izteicies D. Matuļonis.

Darba grupai priekšlikumi par valsts sektora finansēšanu jāizstrādā līdz pavasarim.