PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

9242.jpeg
Foto: tan4ikk / 123RF
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicina skolēnu vecākus respektēt tos pedagogus, kuri 27.novembrī piedalīsies brīdinājuma streikā. 

LIZDA aicina vecākus rast iespēju bērnus šajā dienā uz izglītības iestādi nevest, tādējādi vecāki paustu savu atbalstu un cieņu skolotājiem, informē ziņu aģentūra LETA.

Brīdinājuma streiks paredz, ka izglītības iestādēs, kuras piedalīsies streikā, ierastais mācību process tiks pārtraukts uz vienu dienu. LIZDA uzsver, ka lēmums par streiku nav vēršanās pret skolēniem un viņu vecākiem, bet sauciens valdībai uzņemties atbildību par situāciju un gadiem nepildītajiem solījumiem.

LIZDA brīdinājuma streika forma ir darba pārtraukšana uz vienu dienu, atrodoties savā darbavietā, taču nepildot savus tiešos darba pienākumus. Par to, kāda būs dienas kārtība, katrā izglītības iestādē lems uz vietas, par to savlaicīgi informējot sabiedrību.

Izglītības un zinātnes darbinieki vienosies kopīgā streikā, lai paustu savu neapmierinātību ar pastāvošo situāciju izglītības un zinātnes nozarē, valdības vienaldzīgo un nievājošo attieksmi, nekvalitatīvi izstrādāto atalgojuma modeli, kurš draud pasliktināt situāciju tik daudziem izglītības darbiniekiem un neveicinās kvalitatīva mācību procesa nodrošināšanu, kā arī nolūkā panākt, ka valdība ieklausās un nekavējoties uzlabo situāciju tiem izglītībā un zinātnē strādājošajiem, kuri jau gadiem saņem neadekvāti zemu atalgojumu, uzsver LIZDA.

LIZDA izvirzījusi divas streika prasības. Pirmā ir pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, ņemot vērā LIZDA priekšlikumus, kā arī novirzīt nākamā gada budžetam rezervētos deviņu miljonus eiro pārejas periodam normatīvu pilnveidei, paredzot darba samaksas nosacījumu uzlabošanu pirmsskolas izglītības iestādēs, mazajās izglītības iestādēs strādājošajiem, atbalsta personālam, kā arī nepieļaut darba samaksas pasliktināšanu nozarē strādājošajiem.

Otra prasība paredz zinātnes un augstākās izglītības darbinieku darba samaksas paaugstināšanu, nodrošinot papildu finansējumu sešu miljonu eiro apmērā augstākajai izglītībai un 3,6 miljonu apmērā zinātnei.

E-klase jau informēja, ka LIZDA padome ārkārtas sēdē vienojās par vienas dienas brīdinājuma streiku. Izskatot pedagogu streika izlīgšanas komisijas sasniegtos rezultātus, LIZDA secināja, ka vienošanās par vairumu prasību netika panākta.

Līdz ar to LIZDA padome lēma pieteikt vienas dienas brīdinājuma streiku 27.novembrī.