PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

8859.jpeg
Foto: stylephotographs / 123RF
11.augustā notiks Ministru kabineta (MK) sēde, kurā plānots lemt par pedagogu darba samaksas jaunā modeļa tālāku virzību. 

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) uzsver, ja netiks veikti jaunā modeļa uzlabošanas pasākumi un apstiprināts pedagogu algu palielināšanas grafiks, kas vērtējams kā būtiska jaunā modeļa sastāvdaļa, LIZDA rīkosies, lai aizstāvētu skolotāju intereses.

 Grafiks nav arodbiedrības nepamatota ambīcija, un tā izstrādes pamats meklējams Izglītības likumā, valdības deklarācijā, LIZDA un partiju noslēgto vienošanos tekstos un virknē citos valstij svarīgos dokumentos, informē ziņu aģentūra Leta.

Bez grafika modelī netiek paredzēta nekāda veida izaugsme pedagogu atalgojumam tuvākajos gados. Piemēram, pirmsskolu pedagogiem pirms nodokļu nomaksas paredzēta alga apmērā no 600 līdz 760 eiro atkarībā no izglītojamo skaita grupā, savukārt augstskolu un koledžu lektora zemākā mēneša darba algas likme pirms nodokļu nomaksas paredzēta 602 eiro, skaidro arodbiedrībā.

"Ja valsts mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu izglītību, tad progresam jāatspoguļojas arī pedagogu algās ilgtermiņā, pretējā gadījumā tiek riskēts ar izglītības darbinieku motivāciju, kas var būtiski ietekmēt arī izglītības kvalitāti," brīdina LIZDA, uzsverot, ka starptautisks pētījums liecina, ka PISA 39 dalībvalstīs pedagogu algu paaugstināšana par 15% uzlabojusi skolēnu sekmju sasniegumus par aptuveni septiņiem procentiem.

LIZDA atgādina par Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas un valdošās koalīcijas solījumu rast visus nepieciešamos līdzekļus, lai varētu ieviest ar sociālajiem partneriem saskaņotu modeli. Arī valdošā partija pirmsvēlēšanu laikā solījusi rast līdzekļus algu palielināšanai – vismaz 12,5 miljonus eiro 2015. gadā un 15,5 miljonus eiro 2016. gadā.

"Ja valstī nav iespējams rast nepieciešamos resursus kvalitatīva, ilgtspējīga un uz izaugsmi vērsta modeļa ieviešanai, LIZDA būs spiesta lemt par tālāko rīcību tās valdes un padomes sēdēs," brīdināja arodbiedrībā.

LIZDA izceļ tādas prioritātes kā skolotāja amata algas paaugstināšana par amata vienību, pedagoga slodzes izlīdzināšana, palielinot laiku, kas paredzēts stundu gatavošanai un darbu labošanai, izglītības psihologu un bibliotekāru viena amata vienība uz 450 izglītojamajiem, saglabāta 10% piemaksa Valsts ģimnāzijām un citas.

Ja netiks ņemti vērā LIZDA izvirzītie uzlabojumi, aizbildinoties ar nepietiekamiem finanšu līdzekļiem, daļai pedagogu pasliktināsies finansiālā situācija un visiem pedagogiem palielināsies noslogotība, radot neapmierinātību un sašķeltību starp nozarē strādājošajiem, pauda LIZDA.