PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

7825.jpeg
Foto: Lizda.lv Attēlā: LIZDA vadītāja Ingrīda Mikiško
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) iebilst pret Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) jauno ieceri.

Ministrijas nodoms ir mainīt pedagogu darba samaksas valsts mērķdotācijas koeficientus, informē ziņu aģentūra LETA.

LIZDA uzskata, ka grozījumi krasi pasliktinātu daudzu pedagogu finansiālo situāciju - novadu pilsētu un Pierīgas novadu pedagogiem algas samazinātos par 6% līdz 9%.

Tāpat LIZDA atkārtoti atgādina, ka nav pieļaujama pašreizējā finansējuma iekšējā pārdale starp izglītības iestādēm un pašvaldībām, bet ir jārod papildu finansējums. "Naudas pārlikšana no viena maka otrā makā nepalielinās kopējo finansējumu un radīs vien nevajadzīgu sociālo saspīlējumu," uzsvēra arodbiedrībā.

LIZDA nepiekrīt arī IZM iecerei samazināt neklātienes, tostarp tālmācības, vispārējās izglītības programmās piemēroto koeficientu, jo arodbiedrība saņēmusi asus iebildumus no 20 izglītības iestāžu vadītājiem.

Ņemot vērā, ka minimālā alga valstī no 1.janvāra ir palielināta līdz 360 eiro, LIZDA rosina bērnu skaitam pirmsskolas grupās noteikt koeficientu 0,8, kas dotu iespēju nedaudz palielināt pirmsskolu pedagogu atalgojumu. Šī koeficienta palielināšana arī nodrošinātu sākumskolu darbību, pārliecināta LIZDA.

Kopumā LIZDA nepiekrīt minētajiem grozījumiem, lūdz atlikt grozījumu izskatīšanu un aicina ministriju veidot darba grupu ar visu ieinteresēto pušu pārstāvjiem.

Diskusija starp sociālajiem partneriem par Ministru kabineta noteikumiem par kārtību, kādā aprēķina un sadala valsts budžeta mērķdotāciju pašvaldību izglītības iestādēm bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pirmsskolas izglītības pedagogu darba samaksai un pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai paredzēta šodien, 3.februārī, Latvijas Pašvaldību savienības Izglītības un kultūras komitejas sēdē, 4.februārī IZM sanāksmē, kā arī LIZDA plāno šo jautājumu 5.februārī pārrunāt tikšanās laikā ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu un izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili.