PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

12047.jpeg
Foto: Ernests Dinka, Saeimas Kanceleja
Šodien Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) iesniegs Saeimai un Ministru prezidentam parakstu vākšanas kampaņā "Vienaldzība izmaksā vairāk nekā izglītība!" izglītības iestādēs visā Latvijā savāktos 42 549 parakstus par bērnudārzu pedagogu darba samaksas modeļa maiņu, informēja LIZDA.

Parakstu vākšanas kampaņā savāktie paraksti pēc Saeimas sēdes tiks iesniegti Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei, bet plkst.10.00 Ministru kabinetā tiks nodoti Ministru prezidentam Mārim Kučinskim.

Kampaņas mērķis ir panākt visu pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu darba samaksas pakāpenisku nodrošināšanu no valsts budžeta, kā arī "Speciālās izglītības skolotāju, sporta skolotāju un pirmsskolas skolotāju izdienas pensiju likuma" pieņemšanu.

LIZDA akcentē nevienlīdzību pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu darba slodzes noteikšanā un darba samaksas apmērā, salīdzinot ar citās izglītības pakāpēs strādājošajiem pedagogiem. Pedagogiem, kuri strādā ar bērniem vecuma posmā no 1,5 līdz četri gadi, atalgojums tiek nodrošināts no pašvaldību budžeta, līdz ar to atalgojuma apmēru ietekmē katras pašvaldības finansiālās iespējas.

LIZDA norāda, ka 1993.gadā tika pārtraukta izdienas pensiju piešķiršana pedagogiem, un uzskata, ka šis jautājums pakāpeniski risināms, nodrošinot izdienas pensijas piešķiršanu trīs pedagogu grupām. Pedagogi pēc 50 gadu vecuma bieži saskaras ar fiziskās veselības traucējumiem (redze, dzirde, balssaites, mugurkaula u.c.), kas rada problēmas darba pienākumu izpildē, informē aģentūra LETA.

Šie jautājumi ir aktualizēti vairāku gadu garumā un arodbiedrība, runājot ar politiķiem pirms 12.Saeimas vēlēšanām, panāca, ka šie jautājumi ir iekļauti LIZDA un visu Saeimā pārstāvēto partiju sadarbības līgumos. Atbildīga rīcība un doto solījumu izpilde no politiķu puses šo jautājuma risināšanā nav sagaidīta līdz šim brīdim, norādīja arodbiedrība.

LIZDA šo jautājumu risināšanā ir veikusi dažādas aktivitātes - vairākkārt paudusi viedokli Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā, Ministru kabineta sēdēs, Nacionālā trīspusējā sadarbības padomē, tikusies gan ar M.Kučinski, gan izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski, gan Finanšu ministrijas pārstāvjiem, kā arī informējusi visas Saeimā pārstāvētās frakcijas.