PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

9431.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja.
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) paudusi kritisku viedokli par potenciālo izglītības un zinātnes ministra amata kandidātu.

LIZDA līdzšinējā sadarbība ar pašreizējo Finanšu ministrijas (FM) parlamentāro sekretāru un iespējamo izglītības un zinātnes ministra amata kandidātu jaunajā valdībā Arvilu Ašeradenu nav bijusi viegla, vairākos jautājumos pusēm iezīmējušies strikti atšķirīgi viedokļi, un viņam, kļūstot par izglītības un zinātnes ministru, īsā laika periodā būtu daudz kas jāapgūst saistībā ar nozares specifiku un aktuālajām problēmām, šādu viedokli pauda LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

I.Vanaga norādīja, ka nav mazsvarīgi, lai nākamajam izglītības un zinātnes ministram būtu darba pieredze izglītības jomā. Pēc A.Ašeradena CV spriežot, viņam šādas pieredzes nav bijis, sacīja I.Vanaga.

Viņa sacīja, ka, ņemot vērā iepriekšējo sadarbības pieredzi ar A.Ašeradenu kā FM parlamentāro sekretāru, arodbiedrībai, visticamāk, nāktos meklēt kompromisus ar viņu ministra amatā, jo jau iepriekš pusēm nav sakrituši viedokļi, piemēram, skolu tīklu optimizācijas un zinātnes jomas jautājumos. "Svarīgi, protams, būtu tikties, pārrunāt sadarbību, varbūt ministra amatā viņam mainītos pozīcija," komentēja I.Vanaga.

"Līdz šim gan dialogs bijis diezgan smagnējs, viegli nebūs," A.Ašeradena iespējamo kandidatūru izglītības un zinātnes ministra amatam vērtēja I.Vanaga.

Vaicāta, vai arodbiedrības ieskatā būtu kāds izglītības un zinātnes ministra amatam piemērots kandidāts koalīcijas partiju vidū, I.Vanaga norādīja, ka savulaik kā pozitīva, kompetenta kandidatūra apspriesta pašreizējā ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola, kura gan jau uzrunāta un piekritusi finanšu ministres amatam premjera amatam nominētā Māra Kučinska valdībā. D.Reizniece-Ozola LIZDA ieskatā sevi pierādījusi Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadīšanā, kā arī viņai bijusi pieredze akadēmiskajā darbībā, pauda I.Vanaga.

Komentējot potenciālajam izglītības un zinātnes ministram nepieciešamās kvalitātes, I.Vanaga sacīja, ka būtu vēlams, lai kandidāts "pārzinātu drēbi" - būtu strādājis izglītības nozarē, būtu atvērts konstruktīvai sadarbībai, varētu nodrošināt efektīvu sadarbību ar sociālajiem partneriem un spētu uzņemties lielāko, gadiem ieilgušo problēmjautājumu risināšanu nozarē, informē ziņu aģentūra LETA.