PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

9109.jpeg
Foto: hxdbzxy / 123RF
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) cer, ka pašvaldību iebildumi saistībā ar pedagogu algu modeli tiks sadzirdēti. 

Pretējā gadījumā tā būs "klaja ņirgāšanās par visām iesaistītajām pusēm". Tā secināts, noslēdzot pašvaldību uzklausīšanu Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas vadītajā darba grupā par jauno pedagogu darba samaksas modeli.

 

Kā norādīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, šodien paredzētā darba grupas sēde, kurā plānots veikt secinājumus pēc visu pašvaldību viedokļu noklausīšanās, parādīs, "cik lielā mērā valdības pārstāvji sadzirdēja pašvaldību teikto".

"Joprojām varu pateikt, ka man ir gandarījums, ka pašvaldības runāja to pašu, ko arodbiedrība - tas pierāda to, ka arodbiedrības prasības ir pamatotas. Jā, tas rada fiskālo ietekmi, bet ir jāmeklē risinājumi. Rīt lūkosim, kādi būs tie kompromisi," sacīja I.Vanaga.

Viņa pauda, ka, sekojot sēžu gaitā izteiktajiem pašvaldību iebildumiem, nevar domāt, ka notikusī pēdējā sēde varētu būtiski kaut ko mainīt - valdības pārstāvjiem jau būtu bijis jāveic kādi provizoriskie aprēķini.

Ja tiks sadzirdēti visi iebildumi, tad modeļa nosacījumi būtiski mainīsies, uzskata I.Vanaga. Rezultātā būtu jāmainās regulējumam attiecībā uz pirmsskolas pedagogiem, atbalsta personālu, sporta treneriem, speciālo izglītību un citiem, tādējādi modeli uzlabojot. Tomēr, ja iebildumi netiks sadzirdēti un vienkārši tiks "spēlēta demokrātija", tad tā būs "rupja ņirgāšanās par visām iesaistītajām pusēm".

I.Vanaga norādīja, ka darba grupa kalpoja, lai valdības pārstāvjiem pierādītu, ka papildu līdzekļi tiešām ir nepieciešami un ka nozarē pastāv virkne nopietnu problēmu.

Kā skaidroja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, šodien notiks pirmais secinājumu apkopojums, jo līdz šim notika tikai pašvaldību uzklausīšana un neviens priekšlikums vēl neesot apspriests un vērtēts. Pirmo reizi tiksies pastāvīgā darba grupa, un M.Seile uzskata, ka šī nebūs vienīgā sēde. Atbildot uz jautājumu, kad darba grupa varētu noslēgt savu darbu un piedāvāt risinājumus saistībā ar jauno modeli, M.Seile norādīja, ka mērķis joprojām ir nākamā gada budžeta otrais lasījums, informē ziņu aģentūra LETA.