PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

9147.jpeg
Foto: dolgachov / 123RF
Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) atbalsta skolu tīkla sakārtošanu.

Neskatoties uz to, LIZDA arvien no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) nav guvusi atbildi uz jautājumu, kur un kā tiks izmantota ietaupītā nauda no tā optimizēšanas, sacīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Viņa stāstīja, ka IZM, gan Finanšu ministrijai esot jautājuši, cik lielam ietaupījumam būtu jāveidojas sakārtojot plānoto vidusskolu tīklu. Atbilde uz šādu jautājumu arvien nav gūta, lai gan, zinot šādus skaitļus, rastos skaidrība, ko ar šo ietaupījumu varētu darīt nākotnē, informē ziņu aģentūra LETA.

"Protams, bērnam no vienas skolas aizejot uz citu, būs jākompensē transporta vai dienesta viesnīcas izdevumi, bet kaut ko taču ietaupa! Mēs prasām, lai ietaupīto naudu no skolu tīkla sakārtošanas atstāj sistēmā šīm un citām vajadzībām. Bet neviens nevar pateikt, kāda šī summa būs! Absurds," saka I.Vanaga.

Arodbiedrība nāk ar risinājumu variantiem, bet no valdības nav nekādu citu piedāvājumu, argumentu. "Mēs negribam dzirdēt argumentu: nav naudas! Tas jau sevi ir izsmēlis," uzskata I.Vanaga.

Kā salīdzinājumu viņa min, ka līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, no kuriem plāno ņemt naudu arī jaunajam atalgojuma modelim, 2015.gadā bija 176 miljoni, bet 2016. gadā - 525 miljoni eiro, līdz ar to viņa uzdod jautājumu, vai izglītība ir prioritāte vai nav?

Šodien plkst.11 Bruņinieku ielā 29/31 notiks LIZDA padomes sēde. Tajā plānots skatīt aktuālo informāciju par jauno pedagogu darba samaksas modeli, kā arī iepazīties ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības aktualitātēm.

Padomes sēdē plānots LIZDA valdē apstiprināt augstskolu un zinātnes pārstāvi, kā arī deleģēt pārstāvi pedagogu profesionālās darbības 4.kvalitātes pakāpes novērtēšanas komisijas sastāvā.

Padome apspriedīs arī LIZDA īstenotās un plānotās aktivitātes.