PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

10415.jpeg
Foto: tan4ikk / 123RF
Mehāniska vienas brīvlaika nedēļas pārlikšana pavasarī nedrīkst notikt un šādam solim jābūt nopietnam pamatojumam.

Par to pārliecināta ir Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) eksperte Irina Avdejeva.

"Neredzu jēgu vienu nedēļu vēl pielikt pavasarī - gribētu dzirdēt pamatojumu, kāpēc tas ir vajadzīgs, - vai tas uzlabos mācību procesu, vai tas dos pienesumu rezultātiem?" norādīja I.Avdejeva, uzsverot, ka viņa ir pret mehānisku nedēļu pārlikšanu no vasaras uz pavasari.

Viņa uzskata, ka vasarā brīvlaikam ir lielāka jēga, jo skolēniem ir iespēja arī strādāt, tādējādi rodot jaunu pieredzi. Protams, skolēni var arī braukt uz laukiem, pavadīt laiku svaigā gaisā, piebilda eksperte, vienlaikus norādot, ka lietainā un drēgnā pavasarī skolēni sēdētu mājās.

Savukārt to, ka mācības tādējādi varētu notikt arī kādā vasaras nedēļā, I.Avdejeva vērtēja kritiski, jo, "ja jūnijā ir ļoti karsts laiks, mums ļoti daudzas izglītības iestādes nav piemērotas karstiem laikapstākļiem - temperatūra klasē neatbilst higiēnas normām". Līdz ar to, lai spertu tādu soli, telpas būtu jāpielāgo mācībām vasarā. Cita iespēja būtu pārskatīt mācību procesu šādā laikā.

"Varētu nodrošināt, piemēram, zaļās klases, lai ārā varētu darboties. Jāskatās uz alternatīvām mācību formām. Tomēr pilsētas bērniem būtu sarežģīti tādas alternatīvas nodrošināt," pārliecināta LIZDA pārstāve.

Viņa pauda, ka izglītības un zinātnes ministram būtu svarīgi nemētāties ar vārdiem. "Vajag pēctecību, pamatotu lēmumu pieņemšanu, neatkarību no pēkšņām ministru domām, ar ko tracināt skolotājus. Skolotājiem būtu jāzina, kas tos ilgtermiņā sagaida," teica I.Avdejeva.

Savukārt jautājumā par mājasdarbiem I.Avdejeva piekrita, ka varētu pārskatīt to saturu un formu, tomēr pilnībā tos atcelt nevajadzētu, jo ar mājasdarbiem skolēni mācās patstāvīgi apgūt vielu. Viņa gan uzskata, ka tas, ka skolēni ir pārslogoti ar mājasdarbiem, "brīžam ir mīts", kas ne vienmēr ir pamatots.

"Par šiem jautājumiem profesionāli jārunā ar skolotājiem, mājasdarbu mērķim ir jābūt skaidram, arī apjomam. Nevar atteikties vienkārši tāpat," pārliecināta eksperte, informē ziņu aģentūra LETA.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis rosinājis samazināt mājasdarbu apjomu skolās, kā arī pavasarī nodrošināt papildu brīvlaika nedēļu, to, visticamāk, paņemot no vasaras brīvlaika.