PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

8900.jpeg
Foto: wavebreakmediamicro / 123RF
Arodbiedrība turpinās darbu pie pedagogu algu modeļa pilnveidošanas un piekritīs tā ieviešanai, ja tiks ņemti vērā arodbiedrības priekšlikumi.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) arī uzsver, ka jaunā modeļa ieviešanai no nākamā gada 1.septembra var piekrist ar nosacījumu, ka šim mērķim valsts budžetā tiks paredzēts nepieciešamais finansējuma apjoms, kā arī apstiprināts pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiks 2017.-2019.gadam. LIZDA uzskata, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvātajā modelī nepieciešamas korekcijas.

LIZDA arī akcentē, ka nepieciešams paredzēt pirmsskolas izglītības skolotāju darba samaksu finansēt no valsts budžeta, ņemot vērā ikgadējo minimālās algas paaugstināšanu.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga šodien pauda - kamēr netiks ņemti vērā arodbiedrības iebildumi, tā nevar teikt tālākai modeļa virzībai, jāturpina darbs kopā ar IZM. Arodbiedrība neplāno atkāpties no savām prasībām, akcentēja I.Vanaga.

Padome šodien arī nolēma, ka atkarībā no sarunu gaitas vēlāk varētu notikt ārkārtas sanāksmes, jo, pēc I. Vanagas teiktā, "situācija ir ļoti nopietna".

Šodienas sanāksmē tika iztaujāta arī izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, kā arī citi IZM pārstāvji. Piemēram, arodbiedrības pārstāvji atgādināja, ka sākotnēji izmaiņas bija paredzēts šogad un tam bija iezīmēti 3 miljoni. M.Seile atbildēja, ka atalgojuma modelis vēl nebija izstrādāts, tātad šie līdzekļi tam netiks piešķirti. Savukārt I.Vanaga norādīja, ka arodbiedrība par šiem līdzekļiem vēl pacīnīsies un prasīts šo naudu novirzīt mazajām skolām.

Kā ziņots, M.Seile šodienas sanāksmē norādīja, ka darbs ar pedagogu darba samaksas modeli ir finiša taisnē, bet iznākums var būt dažāds - gan pozitīvs, gan negatīvs.

M.Seile pastāstīja, ka pirmdien, 31.augustā, jautājumu par atalgojuma modeli paredzēts skatīt koalīcijas sanāksmē un Nacionālās trīspusējās sadarbības padomē. Izglītības un zinātnes ministrijai arī jāsagatavo alternatīvi aprēķini par pakāpeniskāku algu pieaugumu, nekā tas paredzēts pašlaik.