PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

9256.jpeg
Foto: pressmaster / 123RF
Jau šo piektdien, 27.novembrī, gaidāms izglītības darbinieku brīdinājuma streiks, ko rīkos Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA).

Nevar gaidīt labu kapitālo remontu, ja nauda tiek iedota tikai kosmētiskajam remontam, šorīt LNT raidījumā 900 sekundes, vaicāta par gaidāmo streiku, izteicās LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Viņa skaidroja, ka streikā paredzējuši piedalīties vairāk nekā 23 000 pedagogi, un apgalvoja, ka sociālais dialogs ar Izglītības un zinātnes ministriju ir nonācis strupceļā.

"Mēs esam pārsteigti, ka ministre ir pārsteigta," izteicās I.Vanaga. "Esam izmantojuši visus līdzekļus, lai mūsu viedoklis tiktu sadzirdēts. Taču ministrija neko nav ņēmusi vērā. Streika būtība ir par attieksmes maiņu, lai ievērotu normatīvos aktus, priekšvēlēšanu solījumus. Ir runa arī par naudu."

Vanaga skaidroja, ka izglītības ministre Mārīte Seile ir solījusi līdz 7.decembrim izstrādāt jaunus priekšlikumus sarunās ar LIZDA.

E-klase jau informēja, ka 27.novembrī paredzētajā streikā piedalīsies 850 izglītības iestādes. Streikā piedalīsies gan vispārizglītojošās skolas, gan pirmsskolas izglītības iestādes, gan sporta skolas, gan internātskolas, gan arī augstskolas un zinātnes iestādes.

LIZDA izvirzīs divas prasības. Pirmkārt, novirzīt rezervētos deviņus miljonus eiro jau esošo noteikumu pilnveidei, lai uzlabotu darba samaksas nosacījumus visiem nozarē strādājošajiem, īpaši uzsverot pirmsskolas, mazo skolu, atbalsta personāla stāvokļa uzlabošanas nepieciešamību, kā arī pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, ņemot vērā LIZDA priekšlikumus. Otrkārt, arodbiedrība prasīs nodrošināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.

Biedrība Vecāki ar izglītību atbalsta pedagogu centienus panākt valdības un LIZDA konstruktīvu dialogu par izglītības reformas un finansējuma sabalansēšanu. Biedrība aicina vecākus pārliecināties, vai viņu bērnu izglītības iestāde piedalās streikā un kādus risinājumus tā piedāvā, ja vecākiem nav iespēju streika laikā nodrošināt bērna pieskatīšanu citur.