PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

11989.jpeg
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) lūdz aizliegt Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) vasarā grozīt normatīvos aktus.

Prasība attiecināma uz normatīvajiem aktiem, kas saistās ar pedagogu nodarbinātību un kam būtu jāstājas spēkā sekojošā mācību gadā.

LIZDA daudzu gadu garumā uzsvērusi IZM, ka pedagogiem līdz atvaļinājuma laikam ir jāzina, kas viņus sagaida septembrī, lai varētu mierīgi pieņemt lēmumu, vai palikt strādāt izglītības iestādē.

LIZDA vērsīsies pie Saeimā pārstāvētajām frakcijām ar lūgumu papildināt Izglītības likuma 14.pantu ar 40.punktu, tajā nosakot, ka normatīvos aktus, kas regulē pedagogu nodarbinātības, īpaši darba samaksas un darba slodzes, nosacījumu izmaiņas tam sekojošajā mācību gadā, jāpieņem līdz tekošā gada 31.maijam.

Arodbiedrība uzsvēra, ka Darba likumā noteikts, ka par jaunas darba samaksas sistēmas ieviešanu uzņēmumā, kā arī par grozījumiem pastāvošajā darba samaksas sistēmā darba devējam ir pienākums rakstveidā informēt darbiniekus vismaz vienu mēnesi iepriekš.

Ja Ministru kabinets pieņem grozījumus normatīvajos aktos kaut vai jūlijā, izglītības iestāžu vadītāji neatkarīgi no savas gribas nevar pirms ikgadējiem atvaļinājumiem informēt pedagogus par jebkādām izmaiņām darba līgumu nosacījumos, ja normatīvais akts šajā laikā nav pieņemts, akcentēja LIZDA.

"Arī pedagogam, ja viņš nav brīdināts par izmaiņām, ir tiesiskā paļāvība, ka, sākoties jaunajam mācību gadam, nenotiks būtiskas izmaiņas nodarbinātības nosacījumos," pauda arodbiedrība.

LIZDA uzskata, ka šāds grozījums jāpieņem, lai nepieļautu masveidīgus likumpārkāpumus attiecībā uz pedagogu tiesībām, informē aģentūra LETA.