PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

15142735597_ff69955729_k.jpg
Foto: Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Kanceleja / Reinis Inkēns, Saeimas Kanceleja
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) atbalsta pedagoga kvalifikācijas iegūšanas laika saīsināšanu bakalaura grādu citā jomā ieguvušajiem, tās vadītājai paužot, ka tas ir "risinājums ugunsgrēka dzēšanai", aģentūrai LETA sacīja arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Viņa norādīja, ka šis solis ir viens no veidiem, kā risināt situāciju, kad Latvijā trūkst vismaz 500 pedagogu. "500 vakances ir tikai aisberga redzamā daļa, jo mēs zinām, ka daļa izglītības iestāžu vadītāju neatklāj patiesās vakances, jo normatīvie akti paredz noteiktu kārtību, kādā laikā vakance ir jāaizpilda," pauda Vanaga.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka šī ideja ir "risinājums ugunsgrēka dzēšanai", bet šis "ugunsgrēks" ir sekas tam, kā nacionālā līmenī ilgstoši realizēta personāla politika izglītības jomā. Vanaga uzskata, ka pedagoga profesijas prestižs ir grauts un trūkst profesionālais atbalsts, turklāt nepietiek arī motivējošo elementu, tostarp darba samaksas.

LIZDA vadītāja LETAI arī norādīja, ka ideja ir apsveicama, tomēr žēl, ka šādā veidā "jāvervē" jaunie speciālisti, nevis mērķtiecīgi, izmantojot pedagoģijas programmas un karjeras izglītību. Uzticību jaunajai idejai veicina arī fakts, ka atlasē tiks izmantota nodibinājuma "Iespējamā misija" aprobētā prakse, kas liecina par to, ka metodoloģija kandidātu atlasei būs gana korekta, teica Vanaga.

Kā iepriekš vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", iespējams, jau nākamgad sāks īstenot jaunu pieeju pedagogu piesaistei skolām - cilvēkam, kurš ieguvis augstāko izglītību kādā nozarē un sapratis, ka vēlas kļūt par skolotāju, būs nepieciešams tikai gads, lai papildus iegūtu pedagoģisko kvalifikāciju.

Turklāt līdztekus studijām šāds speciālists uzreiz sāks strādāt skolā - četras dienas nedēļā mācīs skolēnus, bet divas dienas mācīsies pats, iegūstot pedagoga kvalifikāciju.

Šādu jaunu pieeju izstrādājušas Izglītības un zinātnes ministrija, nodibinājums "Iespējamā misija" un Latvijas lielākās augstskolas, lai skolām piesaistītu vairāk jaunu un kvalitatīvu mācībspēku.

Patlaban par skolotāju var kļūt, apgūstot četru gadu ilgu bakalaura programmu un divu gadu profesionālās izglītības programmu cilvēkiem ar vismaz bakalaura grādu citā jomā.

Jaunā pieeja paredz saglabāt četru gadu izglītības programmu, bet divu gadu programmu aizstāt ar vienu gadu ilgu kvalifikācijas programmu. To turpinātu īstenot Latvijas Universitāte, Liepājas Universitāte un Daugavpils augstskola, bet programma visās iestādēs būtu viena. Paredzēta arī atbalsta sistēma topošajiem skolotājiem - studiju laikā un gadu pēc tā būtu pieejami speciālisti, kas dotu padomus, analizētu kļūdas un palīdzētu tikt galā ar problēmsituācijām klasē. Pirmajā gadā plānots uzņemt 100 studējošos. Attiecīgi viņi skolās darbu varētu sākt 2020./2021.mācību gada septembrī.

IZM patlaban veic aprēķinus par jaunās pieejas izmaksām valsts budžetam. Ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora vietniece augstākās izglītības jomā Dace Jansone LETAI uzsvēra, ka tās būtu darba vidē balstītas mācības, līdz ar to jābūt pilnam finansējumam, kas nosegs visas programmas īstenošanas izmaksas, tai skaitā mērķstipendijas studējošajiem.

Patlaban IZM arī gatavo informatīvo ziņojumu valdībai par šo ieceri.