PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

7874.jpeg
Foto: racorn / 123RF
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) atkārtoti aicina Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) steidzami sakārtot normatīvo regulējumu. 

LIZDA aicinājums attiecas uz normatīvo regulējumu par pedagogu sociālajām garantijām, lai atsevišķās izglītības iestādēs neveidotos būtiski atšķirīga un diskriminējoša atlīdzības sistēma.

LIZDA norāda, ka valsts un pašvaldību dibināto izglītības iestāžu pedagogu sociālo garantiju jautājumi jau ilgstoši nav sakārtoti, izraisot lielu neapmierinātību pedagogu kolektīvos. Arodbiedrībai ir zināmi daudzi gadījumi, kad IZM pakļautības izglītības iestādēs izmaksā pabalstus tehniskajiem darbiniekiem saistībā ar ģimenes locekļa nāvi, bet pedagogiem ministrijas darbinieki norāda, ka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums uz viņiem neattiecas.

Lai arī pašvaldības vairumā gadījumu pašu dibinātajās izglītības iestādēs savu finansiālo iespēju robežās attiecina saistošo noteikumu un atlīdzības nolikumu normas arī uz pedagogiem, īpaši saasināti šo jautājumu uztver IZM pakļautības izglītības iestādēs. Arodbiedrība uzskata, ka nav pieļaujama situācija, kur vienā iestādē veidojas būtiski atšķirīga atlīdzības sistēma starp pedagogiem un tehniskajiem darbiniekiem, pēc būtības diskriminējot pedagogus, informē portāls LIZDA.lv.

Arodbiedrība uzsver, ka jautājums par sociālajām garantijām ir risināms steidzami. Pedagogiem varētu paredzēt līdzīgas garantijas, kādas noteiktas Ministru kabineta noteikumos par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām, proti, pabalsts nelaimes gadījumā, pabalsts ģimenes locekļa vai apgādājamā nāves gadījumā, kompensācijas mācību izdevumu un kvalifikācijas paaugstināšanas izdevumu segšanai, bērna piedzimšanas pabalsts, pārcelšanās pabalsts. Tāpat pedagogiem varētu paredzēt atvaļinājuma pabalstus veselības uzlabošanai, izdienas pensijas un citas sociālās garantijas.