PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

9205.jpeg
Foto: tixti / 123RF
Šodien pēdējā sēdē Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) un vairākas ministrijas vienojās atlikt jaunā modeļa ieviešanu.

Pēc teju mēnesi ilga pedagogu streika izlīgšanas komisijas darba, kā arī pēc pusotru gadu ilgas jaunā pedagogu darba samaksas modeļa izstrādes modeļa ieviešanas atlikšana vienlaikus paredz pilnveidot jau esošo normatīvo regulējumu, kas nosaka kārtību, kādā tiek aprēķināta pedagogu darba samaksa.

Vienošanās paredz, ka jaunā modeļa pilnveidošanai tiks veltīts tam nepieciešamais laiks, tomēr līdz decembra sākumam būs jāpilnveido jau esošie normatīvie akti, lai uzlabotu izglītības darbinieku situāciju. Tāpat noteikts, ka šim mērķim nākamā gada valsts budžeta projektā jāatvēl rezervētie deviņi miljoni eiro.

Neskatoties uz panākto vienošanos attiecībā uz jauno pedagogu algu modeli, visas LIZDA prasības nav guvušas abu iesaistīto pušu kompromisu, līdz ar to LIZDA ir tiesīga turpināt sākto streika procedūru, jau konkrēti lemjot par streika rīkošanu, tā potenciālo formu un laiku.

Pedagogu streika izlīgšanas komisija, kurā darbojās LIZDA, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Finanšu ministrijas pārstāvji, nepilna mēneša laikā bija sanākusi uz trim sēdēm, informē ziņu aģentūra LETA.

LIZDA jau iepriekš bija norādījusi, ka neatkāpsies no izvirzītajām prasībām un jauno pedagogu darba samaksas modeli atbalstīs tikai gadījumā, ja tiks ņemti vērā arodbiedrības priekšlikumi tā uzlabošanai.

Septembra beigās LIZDA padome vienbalsīgi atbalstīja streika procedūras sākšanu, jo sarunas dažādos līmeņos līdz šim nav devušas vēlamos rezultātus. Arodbiedrība Izglītības un zinātnes ministrijai izvirzīja septiņas prasības nozares uzlabošanai, tajās iekļaujot gan pedagogu jauno algu modeli, gan augstāko izglītību un zinātni.

E-klase jau informēja, ka LIZDA jauno pedagogu atalgojuma modeli ir nodēvējusi par brāķi.

LIZDA veiktie aprēķini liecina, ka gadījumā, ja pedagogu atalgojuma modelis tiks ieviests pašreizējā redakcijā, 56% skolu skolotāju jutīs algu samazinājumu.

Salīdzinot ar pašreizējo modeli Nauda seko skolēnam, no 651 vispārējās izglītības skolas algu apjoma samazinājumu izjustu 370 skolu pedagogi.

Arodbiedrības aprēķini liecina, ka skolotāju algas vidēji varētu sarukt no pavisam nelielas summas - 0,80 eiro - līdz pat 354 eiro. Lielākos zaudējumus varētu piedzīvot Cēsu pašvaldības skolu skolotāji, kuru zaudējumu amplitūda svārstās no 17 līdz minētajiem 354 eiro.