PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

6253149043_3b6c184847_o.jpg
Foto: Ernests Dinka / Saeimas Kanceleja
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) 13.Saeimas vēlēšanām iesniegtās politisko spēku programmas kopā ar to virzītājiem izvērtēs septembra otrajā pusē.

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga skaidroja, ka pašlaik nav iepazinusies ar visu politisko spēku vēlēšanu programmām - to paredzēts darīt LIZDA padomes sēdē, kas notiks 19.septembrī. Uz sēdi tiks aicināti partiju un to apvienību pārstāvji, lai kopā apspriestu tajās ietverto attiecībā uz LIZDA darbības jomām, informē aģentūra LETA.

Vienlaikus ar Saeimā jau pārstāvētajām partijām paredzēts izvērtēt to, kas padarīts 12.Saeimas darbības laikā un, vai toreiz starp arodbiedrību un partiju noslēgtais memorands ticis pildīts.

Patlaban LIZDA apkopo vēlēšanām pieteiktos izglītības un zinātnes nozares darbiniekus, vienlaikus to vidū identificējot organizācijas biedrus. LIZDA plāno atbalstīt tās biedrus šoruden gaidāmajās vēlēšanās. Par kandidātu sarakstiem un LIZDA biedriem tajos tiks runāts nākamajā nedēļā, 14.augustā.

Vēlēšanās tiks pārstāvēts pilns izglītības iestāžu spektrs - politisko spēku kandidātu sarakstos iekļauti kā bērnudārzu, tā arī universitāšu pārstāvji.

Saeimas vēlēšanām līdz ar pieteikšanās termiņa beigām ir iesniegti 16 partiju un partiju apvienību kandidātu saraksti un kopumā uz deputātu vietām kandidē 1470 pretendenti.

Tādējādi tas ir par trīs partiju sarakstiem vairāk nekā 2014.gada Saeimas vēlēšanās. Pavisam 13.Saeimas vēlēšanām iesniegtajos kandidātus sarakstos kopā pieteikti 1470 deputātu kandidāti, un uz vienu no 100 Saeimas deputātu vietām pretendē 15 deputātu kandidātu. Salīdzinot ar iepriekšējām, 12.Saeimas vēlēšanām, sarakstos pieteikto kandidātu skaits palielinājies - 2014.gadā Saeimas vēlēšanās piedalījās 1156 deputātu kandidāti.

Startam vēlēšanās pieteikušies tādi politiskie spēki kā Jaunā konservatīvā partija, "Rīcības partija", Latvijas Reģionu Apvienība, "Attīstībai/Par!", "Jaunā Vienotība", Zaļo un Zemnieku savienība, "No sirds Latvijai", "Progresīvie", "Saskaņa", Latvijas Krievu savienība, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, "KPV LV", "Latviešu nacionālisti", "LSDSP/KDS/GKL", "Latvijas centriskā partija" un "Par Alternatīvu".