PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

6253149043_3b6c184847_o.jpg
Foto: Foto: Ernests Dinka / Saeimas Kanceleja
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) vērsusies Eiropas Komisijā (EK), norādot uz izglītības nozares likumu neievērošanu, veidojot 2019.gada budžetu.

Kā informēja arodbiedrībā, LIZDA ir nosūtījusi vēstuli (EK) vadībai, informējot par izveidojušos situāciju Latvijā saistībā ar 2019.gada valsts budžetu. LIZDA norāda, ka, veidojot valsts budžetu, nav ņemti vērā un īstenoti vairāki izglītības un zinātnes likumi.

Pirmkārt, nav ņemts vērā Izglītības likums, kurā tie noteikts, ka pedagoga mēnešalga par vienu slodzi nav zemāka par Ministru kabineta apstiprināto pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafikā noteikto mēnešalgu attiecīgajā laikposmā. Otrkārt, netiek ievērots arī Augstskolu likums, kas nosaka, ka valsts finansējums nozarei ir ne mazāks kā 0,25% no iekšzemes kopprodukta (IKP) un ka tas pakāpeniski ir jāpalielina, sasniedzot vismaz 2% no IKP. Treškārt, netiek pildīts arī Zinātniskās darbības likums, kas nosaka, ka Ministru kabinets, iesniedzot Saeimai gadskārtējo likumu par valsts budžetu, paredz ikgadēju finansējuma pieaugumu zinātniskajai darbībai ne mazāku par 0,15% no IKP, līdz valsts piešķirtais finansējums zinātniskajai darbībai sasniedz vismaz 1% no IKP.

Arodbiedrība vērsa EK uzmanību uz šo jautājumu aktualizāciju un aicina sākt diskusijas ar Latvijas valdību. turklāt pievēršot šiem jautājumiem uzmanību nākamā gada un vidēja termiņa budžeta plānošanas un saskaņošanas procesā.

LIZDA tāpat informēja EK par 20.martā gaidāmo protesta akciju, kurā pulcēsies vismaz 2500 izglītības un zinātnes nozares darbinieku, aicinot Saeimas deputātus, izskatot 2019.gada valsts budžetu, ievērot Izglītības likumu un pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, kas paredz palielināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmi no 710 uz 750 eiro ar 2019.gada 1.septembri, informē aģentūra LETA.

LETA jau ziņoja, ka, ņemot vērā 2019.gada budžeta projektā neiekļauto pedagogu darba samaksas paaugstināšanu, 20.martā pie Saeimas notiks vismaz 2500 pedagogu pikets. Ja arī pēc protesta akcijas līdzekļi algu paaugstināšanai no šī gada septembra netiks rasti, pedagogi gatavi streikam.

Pēc LIZDA ārkārtas padomes slēgtās daļas sēdes I. Vanaga norādīja, ka padomes locekļi bija vienoti pārliecībā par to, ka ir jāpastāv par savām tiesībām un normatīvajos aktos noteiktā pildīšanu, cenšoties panākt iepriekš valdībā apstiprinātā pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika izpildi.

Jau vēstīts, ka pedagogu atalgojuma pieaugumu plānots risināt 2020.gada budžetā, izriet no K. Kariņa iepriekš sacītā žurnālistiem. Saistībā ar agrāk Saeimas pieņemtajiem lēmumiem, kas attiecas uz "vēl lielākiem algas paaugstinājumiem pedagogiem",- šis process attieksies uz 2020.gada budžetu, "kad sāksim veidot savu politiku, nevis tehniski pieņemt budžetu", skaidroja K. Kariņš.