PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

9197.jpeg
Foto: peus / 123RF
Trešdien Londonas ielās izgāja vairāki tūkstoši studentu, protestējot pret mācību maksu, un nelielas demonstrantu grupas mēģināja ielauzties valdības ēkās.

"Neliela protestētāju grupa apmētāja Iekšlietu ministriju ar krāsas paciņām, bet cita grupa mēģināja ielauzties Biznesa inovāciju un prasmju ministrijas (BIS) ēkā, taču policija to atvairīja," teikts Metropoles policijas izplatītajā paziņojumā.

Nekārtību cēlāji pie BIS ēkas policistus apmētāja ar dūmu svecēm un olām, un vairāki cilvēki tika aizturēti par sabiedriskās kārtības traucēšanu.

Studenti pieprasīja mācību maksas atcelšanu, kā arī pauda neapmierinātību ar valdības ieceri uzturlīdzekļu stipendijas aizstāt ar aizdevumiem.

Studentus uzrunāja opozīcijā esošo leiboristu "ēnu kabineta" finanšu ministrs Džons Makdonels, kas apsūdzēja valdību studējošo interešu "nodevībā".

"Izglītība ir vienas paaudzes dāvana nākamajai, tā nav prece, ko pirkt un pārdot," uzsvēra Dž.Makdonels. "Šī valdība nodod jūs un nākamās paaudzes. Jums tam jāpretojas, un es esmu šeit, lai solidarizētos ar šo pretestību."

Savu atbalsta vēstuli studentiem nosūtījis arī jaunais leiboristu līderis Džeremijs Korbins, kurš norādījis, ka "ir iespēja mainīt kursu un pārvērst leiboristus spēkā, kas pārstāv studentu vēlmi pēc bezmaksas un pieejamas izglītības".

Tikmēr finanšu ministrs Džordžs Osborns norādījis, ka studentu prasību izpildi Lielbritānija "nevar atļauties", jo valdībai jāīsteno pasākumi valsts parāda samazināšanai.

Nākamā studentu protesta akcija paredzēta 17.novembrī.