PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

archive-beautiful-book-stack-256455.jpg
Foto: Pexels
Latvijas Universitāte (LU) un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) "Jaunās Eiropas" zinātnes universitāšu reitingā ierindojušās attiecīgi 31.-40. un 41.+ vietā, liecina "Times Higher Education" publicētais universitāšu reitings.

Par "Jauno Eiropu" reitinga autori nodēvējuši tās 13 valstis, kas Eiropas Savienībā iestājušās kopš 2004.gada. Reitingā iekļuvušas 53 augstākās izglītības iestādes no 12 "Jaunās Eiropas" valstīm (reitingā nav iekļuvušas Maltas universitātes), un reitinga veidošanā izmantota tā pati metodoloģija, kas tiek pielietota, veidojot Pasaules Universitāšu reitingu ("Times World University Rankings").

Reitinga līdere ir Tartu Universitāte, kurai seko divas Kipras augstskolas. Viļņas Universitāte atzīta par 15.labāko zinātnes universitāti "Jaunajā Eiropā". Nedaudz zemākā jeb 18.pozīcijā ierindota otra Igaunijas augstākā izglītības iestāde - Tallinas Tehnoloģiju universitāte.

LU minētajā reitingā ierindota 31.-40.vietā, šo pozīciju dalot ar trim Polijas, divām Rumānijas universitātēm, kā arī ar universitātēm Čehijā, Horvātijā un Ungārijā.

Savukārt RTU reitingā piešķirta "41+" pozīcija, kurā ievietotas kopumā 13 universitātes. Šajā pozīcijā ir arī Kauņas Tehnoloģiju universitāte.

LU rektora vietnieks studentu un sociālajos jautājumos Jānis Stonis, komentējot LU pozīciju reitingā, uzsvēra, ka šādā griezumā reitings veidots pirmoreiz. "Reitings parāda, ka esam atpazīti un ar mums rēķinās, taču novērojams, ka Eiropas kontekstā ir izmainījusies augstskolu konkurence," secināja J.Stonis, piebilstot, ka no tiešas konkurences starp augstskolām tā pārveidojas par konkurenci starp augstskolu tīkliem un aliansēm.

Reitingā ņemti vērā tādi kritēriji kā studijas, zinātniskā darbība, citējamība, sadarbība ar industriju, starptautiskā sadarbība un prestižs, informē aģentūra LETA.

Šajā reitingā visplašāk pārstāvēta ir Čehija - reitingā iekļautas 13 Čehijas augstākās izglītības iestādes. Tai seko Polija ar 12 augstskolām, Ungārija ar septiņām un Rumānija ar piecām.