PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

7554.jpeg
Foto: Saeimas kanceleja.
Skolotāju algu jautājumā nav iespējams dot nekādus solījumus, tomēr noteikti var teikt, ka visiem skolotājiem no 1.septembra algas palielināt nebūs iespējams. 

M. Seile solījusi censties, lai algas varētu palielināt vismaz tiem skolotājiem, kuriem tās ir vismazākās. Ministre stāstījusi, ka skolotāju algās ir vērojamas ļoti lielas atšķirības - mazo skolu pedagogi saņem niecīgas algas, bet lielajās skolās tās varot sasniegt 700 līdz 1000 eiro. Tajā pašā laikā ne skolotāji, nedz arī Izglītības un zinātnes ministrija īsti nezinot, kā šīs algas veidojas, jo nauda skolotāju algām tiek pārskaitīta pašvaldībām, kuras ar to rīkojas pēc saviem ieskatiem, informē ziņu aģentūra LETA.

Pēc ministres domām, jaunajiem skolotājiem Latvijā vajadzētu nodrošināt vidējai algai līdzvērtīgus ieņēmumus, kas pašlaik mūsu valstī ir aptuveni 775 eiro pirms nodokļu nomaksas.

M. Seile atzīmējusi, ka jaunā valdība ir atteikusies no ieceres pāriet uz valsts apmaksātu izglītību tikai latviešu valodā, jo, kā uzskata ministre, esošā bilingvālā izglītības sistēma esot gana kvalitatīva. Tā vietā valsts speršot soļus bilingvālās sistēmas ieviešanai bērnudārzos - tikšot paredzēti līdzekļi izglītības materiālu un spēļu iegādei, ar kuru palīdzību bērni spētu iemācīties valsts valodu.