PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Mācīties demokrātiju - skolām tiek piedāvāta stratēģijas galda spēle “DemokrātiJĀ”
Mācīties demokrātiju - skolām tiek piedāvāta stratēģijas galda spēle “DemokrātiJĀ”
Foto: Projekts ”DemokrātiJĀ”
Kā dāvana Satversmes simtgadē, mudinot izprast un stiprināt demokrātiju, iznāk stratēģijas galda spēle “DemokrātiJĀ”. Pateicoties Ziemeļvalstu Ministru padomes Latvijā atbalstam, spēli ikviena Latvijas skola BEZ MAKSAS var iegūt savā īpašumā. Stratēģijas galda spēles “DemokrātiJĀ” spēlētāju uzdevums ir izveidot demokrātisku valsti. Spēles laikā spēlētāji izprot demokrātijas pamatelementu nozīmību, apzinās demokrātiskas valsts iespējas un riskus. Spēle piemērota pamatskolas vecākā posma un vidusskolas posma skolēniem.

Spēle izdota kā viens no atbalsta materiāliem projektā “DemokrātiJĀ”. Tā vadītāja Liene Valdmane akcentē: “Projektā katru mēnesi iznāk metodisks izdevums Ideju strops, ir izstrādāts skolas demokrātijas kultūras pašnovērtējuma rīks, tiek piedāvātas dažādas tālākizglītības iespējas pedagogiem (sīkāk www.demokratijaskola.lv). Šī spēle radīta skolēniem, lai mudinātu aizdomāties par demokrātiju, rosinātu izprast un runāt par to, mācīties ieklausīties citu viedoklī un aizstāvētu savu. Spēlē nav pareizu vai nepareizu atbilžu, tajā spēlētāji mācās viens no otra.” Ziemeļvalstu Ministru padomes Latvijā direktors Stefans Ēriksons uzsver: “Demokrātiju mēs nevar uzskatīt par pašsaprotamu, un atklātai diskusijai par to, kas ir funkcionējošas demokrātijas pamatakmeņi un priekšrocības, ir jānotiek pastāvīgi katrā sabiedrībā. Katrai paaudzei ir jābūt pārliecinātai, ka demokrātija ir visveiksmīgākais modelis pilsoņu iesaistīšanai kopīgu problēmu risināšanā ar mērķi veidot stabilas, godīgas un plaukstošas sabiedrības.”

Galda spēles ieviešanas seminārs notiks 21. februārī, semināra dalībnieki spēli saņems dāvanā. Pieteikšanās semināram šeit.

4. martā plkst. 14.00 galda spēles prezentācija notiks Augšdaugavas novada Kultūras centrā “Vārpa” (Dobeles iela 30, Daugavpils). Sīkāka informācija šeit.

Spēle izdota projektā ”DemokrātiJĀ”. Projektu finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”. Projekta mērķis ir stiprināt demokrātijas kultūru Latvijas skolās, pilnveidojot izglītības procesa dalībnieku izpratni, zināšanas, mērķtiecīgi sekmējot demokrātiju atbalstošas vides izveidi un nostiprināšanos.